Szegedi Közéleti Kávéházi Alapítvány
2019. szeptemberi programja

és szemezgetés más szegedi kulturális és tudományos programokból
Köszönettel tartozunk azoknak, akik a személyi jövedelemadójuk
1%-át a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványnak
(6726 Szeged, Szövetség u. 35.) ajánlották fel.
A befolyt összeget a Kávéház működésére fordítottuk.
Bízunk abban, hogy a támogatásukra idén is számíthatunk.
Adószámunk: 18457737-1-06

Számlaszám: Közéleti Kávéház Alapítvány, K&H 10402805-28017923-00000000


BÚCSÚ PÉTER LÁSZLÓTÓL


A Délmagyarország című napilap 2019. július 31-i száma (Kovács András írása) adta hírül, hogy „Szeged kiemelkedő helytörténésze, Péter László 93 évet élt.” A nekrológ méltatja a professzor irodalomtörténészi, néprajzi és közírói munkásságát, kimondva, hogy „az irodalomtörténet-írásban teremtette meg a tudományos szögediség fogalmát”.
Szeged városa 1992 – ben díszpolgárrá választotta és most saját halottjának tekinti. Hosszú és eredményes életútjának néhány részletét Szilágyi György: Szeged díszpolgárai egykor és negyedszázada (Szeged, 2015) könyvéből emelem ki:

E száraz adatok közötti és az életút további gazdag tartalmának kitöltése nem lehet a jelen írás feladata. Annál inkább az, hogy mit jelentett a ma már 35 éves Közéleti Kávéház számára! Péter László volt kávéházunkban (akkor még Szegedi Irodalmi Kávéház) az első, 1984. február 6 –án a Royal Szálló zöld szalonjában tartott „Emlékezés Juhász Gyulára” kávéházi est műsorvezetője. (A Szegedi Közéleti Kávéház almanachja 1983 – 2003, 43. oldal. Szerk. Szondi Ildikó, Sényei Róbert és Majzik István.) Most, tehát három és fél évtized után, az első műsorvezetőjétől búcsúzik Kávéházunk közössége. „Fent” már előkelő társaság fogadja: Az említett almanach 48. oldala után következő képek között a negyedik egy csoportkép, amelynek álló sorában középen, az akkor 75 éves Péter László áll és a képen ott van még Varga Mátyásné, Varga Mátyás, Trogmayer Ottó, Pataki Ferenc, Kass János. Közülük hárman, városunk díszpolgárai, akikhez most negyedikként csatlakozik a „legszegedibb szőregi”. (Péter Lászlót gyakran így emlegettük a Kávéházban mestere, Bálint Sándor „legszegedibb szegedi” említésének mintájára.)
Az almanachból említek még néhány, Péter László szerepléséhez fűződő kávéházi estet:

ami, már az 1917. est volt. Az első est termékeny talajra hullott és az óta is hullik… Mára már tízezer felett van a kávéházi estek száma. Ez köszönhető a Péter László által megfogalmazott jókívánságnak is: „A Közéleti Kávéház fáradhatatlan szervezőinek, vendéglátóinak, házigazdáinak, köszönetet mondok lelkes munkájukért, gratulálok tagadhatatlanul eredményes munkálkodásukért, és kívánom, hogy további tevékenységükkel újabb és újabb nemzedékeket hódítsanak meg a pezsgő szegedi szellemi élet számára.” (Szőreg, 2003. október 3-án, Péter László)
Non omnis moriar.
A búcsú, nem jelent felejtést, csupán egy alkalom a főhajtásra és köszönet mondásra:
Köszönet a munkásságodért és a Veled való együttműködésért
.
Szalay István
A Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke

 

 

Köszönet
a nyári táborunk lebonyolításában résztvevőknek.
Elekszay Máriának a tábor háziasszonyának, Pappné Mészáros Ágnes programfelelősnek, Heiler Istvánnak és segítőinek (szép számmal voltak), áldozatos munkájukért. Nekik köszönhetjük a napi bográcsos étkeinket..
Köszönjük dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténésznek,   Mihály Illés idegenforgalmi menedzser idegenvezetőnek, a TALENT Tehetségkutató Énekstúdiónak, Deli Albin Alex a Kiskundorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnökének, Mizsei Zoltán tangóharmonika művésznek, Igaz János zenésznek, dorozsmai citera zenekarnak, Mogyorósiné Agócsy Andreának aki az időskori demenciáról, annak megelőzéséről folytatott beszélgetést, Szél Anikónak, aki  örömtáncba hívta a tábor résztvevőit,.  hogy felkérésünket elfogadták. Programjainkat az ő  segítségükkel tudtuk lebonyolítani.

 

Címlaphoz:
Clark Adam dombormű a szegedi Nemzeti Panteonban Ohmann Béla alkotása, bronz az anyaga és 150x150 cm-es a nagysága. Az alkotást 1931-ben helyezték el Budapesten megrendezett XII. építészkongresszus ajándékaként.
Az alkotó Ohmann Béla, akinek több jeles alkotása van Dóm téren, egyik „helyszín” a Nemzeti Panteon, ahol pl. Feszl Frigyes építésztől, Mátyás király lovas domborművén át Ozorai Pipo fa alapanyagú szobráig további számos műve is megtekinthető. A másik „helyszín” a Dóm tér épületegyüttese, amelynek falán Szent Gellért, Szent Imre szobrát is megcsodálhatjuk. A harmadik „helyszín” maga a Fogadalmi templom mellékhajója, melynek, két mellékoltárának férfi szentjét is (Szent István, Szent László) ő mintázta meg. Mint épületszobrásznak és tanárnak az alkotásai dekoratívak, lényegre törők, és „beszédesek”. A Clark Ádámról készített műve is ilyen. A főalak profilképe fölött ott láthatjuk balról a munkást, aki hivatásának magaslatán képes a mérnöki munka terveit anyagba önteni, megvalósítani az elképzeléseket. A jobb oldalt lévő személy nem más, mint Széchenyi István, aki képes volt hazánkba importálni Clarkot, aki nem csak megépítette, de 1849 májusába meg is mentette az akkor már majd nem kész Lánchidunkat először a bőszült, őrült Heinrich Hentzi osztrák tábornoktól, aki fel akarta robbantani, majd júliusban a visszavonuló magyar hadsereg tábornokától Dembinszky Henriktől is!
A szabadságharcunk után egy hatalmas munkát vállalt fel és oldott meg; a 350 méter hosszú Váralagút (1851) kivitelezését: a Várhegy alatti alagutat 1857. április 30-án adták át a forgalomnak. Élete ezt követően is Magyarországhoz kötődött, miután magyar hölgyet vett feleségül (Áldásy Máriát), három gyermekük születését követően tüdőbajban 54 évesen hunyt el. Szerény skótként nem fogadott el kitüntetést, elismerést, pedig V. Ferdinánd a lánchíd építéséért nemességet akart számára adományozni, de ezt udvariasan elhárította a büszke skót. A budai vízivárosi sírkertben temették el 1866. június 25-én, a temető felszámolása után a Kerepesi (Fiumei) úti Nemzeti Sírkertbe helyezték örök nyugalomba.

Hajdrik József
Clarck Ádám

Clarck Ádám Edinborgban született,
Széchenyi hívására jött hozzánk.
És lett Buda-Pest híres mestere,
Látszott a két várost hitük vonzzák.

Lánchíd, és az alagút, mint álom,
Úgy teljesült be a valóságon.
A víz feletti, földalatti hossz,
Lerövidült a távolságokon.

A nemes lelkületű építész,
Széchenyit mindenüvé követte.
Hídját; a függő, széles építményt
Egy osztrák hadúr majd ledöntette.

A Szabadságharc ideje alatt,
Visszatért a szüleit gondozni,
De itt még sok félkész munka maradt,
Sokan mondták, jó vele dolgozni.

Műve a budai váralagút,
Hídja összekötötte Pest- Budát.
Bár feladata egyre tornyosult,
Már nem vállalt be semmilyen munkát.

Kedves magyar nőt vett feleségül.
Villájukat megtervezte szépre,
Gyermekeit kapta reménységül,
Földi létét ettől büszkén élte.

Megélt skót szívvel ötvenöt évet!
Brit lobogó fedte koporsóját.
Magyar földön érte őt a végzet.
Mi teljesnek érezzük a sorsát!

 

 

Kirándulás a Vaskapu-szoroshoz és túra Herkulesfürdőn
2019. október 26-27.

Indulás: 2019. október 26, szombat reggel 7 órakor
Szeged, Széchenyi tér, Szeged Étterem elől

1. nap:
Utazás Temesváron keresztül az Al-Dunához. Szerbiában, Szendrőnél átkelünk a Dunán, megcsodáljuk a folyó melletti sziklára épült Galambóc várát (belépődíj 600 szerb dínár, kb. 1800 Ft).   Utunk a Duna partján, vadregényes tájon vezet. A Vaskapu erőműnél térünk vissza a román oldalra. Vacsora és szállás Herkulesfürdőn.


2. nap:
Reggeli után túra Herkulesfürdő környékén, utána fakultatív ebéd. Hazaérkezés Szegedre az esti órákban.
                   

Ellátás: félpanzió (reggeli és vacsora)
Befizetendő, min. 23 fő esetén: 26.000 Ft/fő + belépők és ebéd
Érdeklődni: Molnár Hedvig Katalin 06-70-3055947 (Medicina Könyvesbolt,
6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 48, hétköznap 9 -17 óráig)

A Mid Travel utazási iroda őszi ajánlata


Kirándulás időpontja

Kirándulás főbb megállói

Kirándulás részvételi díja

Szeptember 28. (szombat)

Ökotúra a Tisza-tavon, Horthy emlékek Kenderesen (Tisza-tavi Ökocentrum, Horthy-kastély, Horthy kripta és múzeum)

7.500,-/fő, tartalmazza az útiköltséget az idegen-vezető díjával.

Október 10-12. (csütörtöktől szombatig)

Szaploncai vidám temető, vonatozás a Máramarosi havasokban (Szatmárnémeti, Barcánfalva, Szaplonca, Máramarosi havasok)

36.500,-/fő, tartalmazza az úti költséget, a 2 éjszakai szállás díját, félpanzióval, az idegenvezető díjával.

Október 23-26. (szerdától szombatig)

Őszi Őrség Orchidea farmmal és Csáktornyával (Grábóc, Dombóvár, Göcsej, Csáktornya, Dobronak, Alsólendva, Őriszentpéter)

45.500,-/fő, tartalmazza a 3 éjszakai szállás díját, félpanzióval, útiköltséggel, idegenvezető díjával.

November 8-10. (péntektől vasárnapig)

Dél-Erdély legszebb tájain (Vajdahunyad, Radna,  Gyulafehérvár, Déva, Marosillye, Temesvár, Arad)

26.900,-/fő, tartalmazza a 2 éjszakai szállás díját, félpanzióval, útiköltséggel, idegenvezető díjával.

További információ!
Kérjük kedves jelentkező utastársakat, hogy minél előbb keressenek utazási szándékukkal:
Mihály Illés, Mihály Péter
0630 371 9335
0620 431 2094
info@midtravel.hu
www.midtravel.hu
Közösségben utazunk!

A Bibliai Szabadegyetem

négy félévesre tervezett előadás-sorozatának negyedik féléve szeptemberben ismét elindul Szegeden. Hetente egy alkalommal, szerdánként egy-egy bibliai könyvvel ismerkedhetnek meg a Szentírás iránt érdeklődők, egy kb. egy órás előadás keretében.
A Bibliai könyveket teológusok, lelkészek mutatják be, igyekezve a régi szövegek megértését úgy segíteni, hogy a könyvek keletkezésének történelmi hátterére is kitérnek, és a mai ember számára is elérhető közelségbe hozzák mind a történetek szereplőit, mind azokat a hétköznapi
számára is szóló üzenetét megérthetjük.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, azokat is, akik általános műveltségüket szeretnék gyarapítani, azokat is, akik most először szeretnének közelebb kerülni a Biblia megismeréséhez és megértéséhez, és azokat is, akik már olvassák a világ egyik legnagyobb példányszámban kiadott „bestsellerét”, és további gondolatokat szeretnének kapni eddigi tudásuk elmélyítéséhez.
A szabadegyetem mindenki számára nyitott és ingyenes.
Az előadások helyszíne: TIT Székház, Szeged, Kárász u. 11.
(Koch Sándor Csongrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat)
A kezdés időpontja: szerdánként 18 óra.

 

A SZEGED FOLYÓIRAT SZEPTEMBERI SZÁMA

 

A várostörténeti és kulturális folyóirat 2019. szeptemberi lapszámának tartalmából: Jegyzetünk Zoltánfy Istvánról szól, aki idén lenne 75 esztendős. Örökségápolás rovatunkban Kozma József Simándy Józsefről szóló írása kap helyet abból az alkalomból, hogy a jeles operaéneke szobrát nyáron felavatták a Dóm téri Pantheonban; História rovatunkban folytatódik Vajda Tamás írása a kolozsvári egyetem Szegedre kerülése előtti utolsó időszakáról, Zene rovatunkban Kiss Ernő Bárdi Sándor Szegedi Kisoperájáról, Gyémánt Csilla a Szegedi Szabadtéri Játékok idei Aida-előadásáról ír; Fesztivál rovatunkban az idei Thealterről olvashatnak Olvasóink Petró János jóvoltából. Dialógus rovatunkban Képiró Ágnes Zs. Vincze Zsuzsával és Zsuráfszky Zoltánnal, Szilvási Katalin Deák Tibor zongoraművész-tanárral beszélget. Szemle rovatunkban Fizel Natasa könyvéről Miklós Péter, Löw Immánuel válogatott műveiről Glässer Norbert, a Szegedi horizont antológia 2019-es kötetéről Döme Barbara és Bogoly József Ágoston írnak recenziót.

A Szeged várostörténeti és kulturális folyóiratot megtalálják a világhálón is, a szegedfolyoirat.sk-szeged.hu címen!

Bene Zoltán főszerkesztő

 

 

NEMZETEGYESÍTŐ

A „JÖVŐ BARÁTAI KÖR” HÉTFŐNKÉNT
Szeged, Pixel Kávézó az Anna kút sarkán! (Kossuth Lajos sgt. és Tisza Lajos krt. sarok)
„ Azt tapasztalom, hogy az emberben a felismert, de ki nem mondott igazság elkezd rohadni.” Balczó András
Szeptember 2-án  Az „érpataki modell” kidogozója OROSZ MIHÁLY ZOLTÁN beszél a kamatkapitalizmust átszövő KORRUPCIÓ hazai feltárásáról. (Az előadás ingyenes, de kivételesen szerény adományt elfogadunk az előadó útiköltségére!)

Szeptember 9-én  Siklósi András a szegedi közösség élenjárójának az estje.

Szeptember 16-án  Dr. csabai Zsolt előadása az IMMUNRENDSZER-ről.
Szeptember 17-én  kedden 17 órától Budapesten az Országház mellett: KOSSUTH TÉRI PIKNIK!! A 2006-os eseményekre emlékezve egy-két órát elborozgatunk és átbeszéljük a 13 évvel ezelőtti történéseket, s dedikáljuk a Kossuth tér 2006 – című kötetet.
Szeptember 23-án  17 órától a Pixelben dr. Bene Gábor a TÉNYEK a PÉNZRŐL – című vetítéses előadás  III. része az olajdollár szerepéről. Korunk legnagyobb veszélyét, a monetáris diktatúrát leplezi le a pénzvilág technikai trükkjeinek és a lehetséges ellenintézkedések felvázolásával 40 percben. (Vetítéses előadás, tabudöntögetéssel.)
Szeptember 30-án  TAKARÓ MIHÁLY az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakértője beszél a magyar nyelv és irodalomtanítás változásairól. Tudomásunk szerint a minisztérium bízta rá a hazafiasabb oktatás megtervezését, amire véleményünk szerint igen nagy szükség van! Ő a NAT kerettantervi munkabizottság egyik tagja, aki több évtizedes tanári gyakorlattal rendelkező irodalomtörténész és elkötelezett nemzetben gondolkodó magyar. Uzdóczy Zadravecz István alsóvárosi plébános szerint: „Okulva tanulj minden idők magyarja, miként vagy köteles a legválságosabb időkben dolgozni, síkra szállni a lényegért: Édes Hazád független és keresztény alapjaiért…”

 

Minden jó magyart várunk az előadásokra hétfőnként és a két fontos megemlékezésre!

Ne feledd! Augusztusban nyári szünetet tartunk, de szeptember első hétfőjén újra találkozunk!
Szép nyarat, jó üdülést mindenkinek!

Nemzetegyesítő Mozgalom

 

2019. szeptember 2. hétfő 10 óra  Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4)

Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei
Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

Isteni vigasz

Óh, hazám, népem,
átölel téged a vérem,
a révedő titokzatán
Földön, síkon, égen!
Tiszta érzelmem él
a szív mélyedésében!
Jön felém álmokból
ékes áramlat, szózat!
Lappangó bűvös
forrást hord,
Lappangó bűnöket old!
Ó isteni rezgésszám jaj!
A fény bennem újra feltör,
s a bölcsesség ringat
lelki világom fürdik az örömtől!
Óh, virágok álma piros, fehér, kék
él a szívben, mint égi vérkép
széthinti bennem a szeretetét.
Istenem, te vagy az én
legmélyebb rejtelmem,
kinek elmondom
ha szívem valami bántja!
Ó, te vagy bennem
egy nagy rakás máglya!
Te vagy ki erőt ád,
s felmagasztal engem
a pusztuló világban.
Belefoglallak a haza imájába.
Ámen!

 


 

2019. szeptember 2. hétfő13.31-14.30-ig Zöld Terasz Klub (Földvári u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-5501 

2019. szeptember 2 hétfő 17 óra Bibliotéka Kálvária sgt.14

Hogyan fejleszthetjük szellemi és fizikai képességeinket!?

„Gondoskodj jól testedről,  mert akkor a tested is gondoskodni fog rólad”
Az új dolgok megtanulása már hat hét alatt 30 évvel megfiatalíthatja az idős emberek agyát - ezt állítja egy új kutatás, amely a Kaliforniai Egyetem Riverside-i intézményében készült. A tudósok felfedezték, hogy több új dolog egyidejű tanulása megnöveli a szellemi teljesítményt, és megvédi az embereket az Alzheimer-kórtól. Az ilyen új készségek köre nagyon széles skálán mozoghat egy új nyelv tanulásától egy iPad használatán át a zeneszerzésig és a festésig.
Előadó : Ádok János gazdaságpszichológus

 

2019. szeptember 3. kedd. 9 óra Zöld Terasz klub (Földvári u. 3.)

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld Terasz, Szeged, Földvári u. 3.
Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra  szeptember 3.,10.,17.,24
Csütörtökönként délután: 16:00 óra szeptember 5.,12.,19.,26.

 

 

Idősek Akadémiája

Beköszöntő gondolatok

Mint ahogy olvashatták, az idei évad csak szeptember 4-től december 18-ig tervezett, 9 előadással.
Hogy folytatódik-e tovább, októberben dől el, ez a szegedi polgárokon, köztük nyugdíjasokon is  múlik, az önkormányzati választások eredményétől függ.
Előadásainkkal a 300 éve Szegednek 1719-ben adományozott szabad királyi városi kiváltságát ünnepeljük, amely jelentős változást hozott a város és polgárai életébe.
Szeged a jövő útján fejlődött és fejlődik töretlenül, a jövő városa, de mi tudni szeretnénk arról a bizonyos 18. századról, a hatalmas változásról, a nagy gazdasági és társadalmi fejlődésről.
Idősek Akadémiája.
Szeged 300 éve
Szabad Királyi Város
3 egyetem 3x3 előadása
Szeged múltjáról

 

EZÜSTHAJ FILMKLUB SZEPTEMBERI MŰSORA

Klubvezető: Vörösné Séllei Emma

Az előadások kedden 14 órakor kezdődnek a DÉLVIDÉK HÁZ
HERCZEG FERENC termében /Közép fasor 1-3./

 

Szeptember 03.   KETTŐS ÉLETEK
francia romantikus vígjáték/dráma, 108 perc, 2018.
Rendezte: OLIVIER ASSAYAS
Főszerepben: JULIETTE BINOCHE, GUILLAUME CANET

Szeptember 10.    ESKÜVŐ A TOPON
ausztrál vígjáték, 113 perc, 2019.
Rendezte: Wayne Blair
Főszerepben: GWILYM LEE, KERRY FOX

Szeptember  17.   ÚT A KIRÁLYI OPERÁBA   111 perc, 2018
spanyol-kubai-angol-német életrajzi, zenés film
Rendezte: ICÍAR BOLLAÍN
Főszerepben: CARLOS ACOSTA

Szeptember   24.   ÚJRAKEZDŐK
dán vígjáték,   96 perc, 2018.
Rendezte: HELLA JOOF
Főszerepben: KENNETH M. CHRISTENSEN

 

2019. szeptember 4. kedd 17 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

POMPELY, KAPRI
Kovács Mária vetítése
Házigazda: Bagdi Sándor főiskolai docens

 

2019. szeptember  5. szerda  15 óra Somogyi Könyvtár

Olvasókör
Pásty Júlia: Árnylelkek
Háziasszony: Palotásné Nagy Éva

 

2019. szeptember 4. szerda 15 óra Idősek Közösségi Központja Senior Center (Eszperantó u.1.)

Tisztaság, engedelmesség, szegénység – Szerzetesi jelenlét Szeged mindennapjaiban a XVIII. századtól kezdődően

Előadó: Kiss Norbert egyháztörténész, a Dóm Látogatóközpont munkatársa
(Gál Ferenc Főiskola)
Szeged Megyei Jogi Város Idősek Akadémiája Harmadik Korosztály Egyetem 2019/2020 év

 

„Sohase mondjuk, hogy már nincs szükségünk több tanulásra, mindig tanulhatunk valami újat.”

2019. szeptember 4. szerda 17 óra Somogyi könyvtár

VENDÉGÜNK VANGER TIBOR ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ AUSZTRÁLIÁBÓL
Beszélgetőtárs: Dobó István (Építész Kamara)

 


 

2019. szeptember 5 csütörtök 10-11-ig Zöld Terasz Klub (Földvár u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-5501


 

2019. szeptember 5. csütörtök 15 óra Dorozsmai Könyvtár(Szeged Negyvennyolcas u. 12. )

„Tájképek innen-onnan”


A Nap - Fény Fotókör tagjai által készített képek kiállításának megnyitója.
A kiállítást megnyitja: Dr. Csurgó Edit a Nap – Fény Fotókör tagja.
Közreműködnek: Jávor Olga, vers
Hóvirág Népdalkör: népdalokkal.
A tárlat 2019. október 3-ig tekinthető meg.
Megközelíthető: Mars térről: 75-s
Honvéd térről: 36-s
Szőreg malomtól:
67-67y-s
autóbuszokkal.

 

2019. szeptember 5. csütörtök 16 óra Zöld Terasz, (Földvári u. 3.)

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld Terasz, Szeged, Földvári u. 3.

Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra  szeptember 3.,10.,17.,24
Csütörtökönként délután: 16:00 óra szeptember 5.,12.,19.,26

 

2019. szeptember 5-27.  Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat olvasó

Portrék és almák – Ambrus Éva festőművész kiállítása


A művésznő, így jellemzi a kiállításában látható alkotásokat:
„Kiállításomon portrék és almás csendéletek szerepelnek. A portrék központi szerepet játszanak
munkáimban, pszihologizáló formában dolgozom fel őket, gesztusokra és színekre épülő figurális
ábrázolások, sorozatként készülnek. Igyekszem megragadni bennük a legjellegzetesebb jegyeket időnként
túl is hangsúlyozni. Érdekel hogyan lehet kifejezni lelki és hangulati állapotokat, személyiséget.
Különösen a tekintet ereje, a szuggesztivitás megragadása érdekel. Csendéleteim egyik érdekessége, hogy
a drapériák alá semmilyen alapot nem helyeztem, így olyan hatásuk van mintha levegőben lebegnének
vagy vízen úsznának, ezzel is metafizikusabb jelleget kölcsönözve képeimnek. Széles ecsetvonások,
csurgatott technika, merész lendületes gesztusok jellemzik munkáim.”
Ambrus Éva (ambrus.eva@freemail.hu)

 


2019. szeptember 5. csütörtök 18  óra SZTE Állam és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

Új Dékán a Jogi Karon


Vendég: Dr. Görög Márta dékán,  intézetvezető egyetemi tanár
Moderátor: prof. Dr. Szalay István a Szegedi Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke

 

2019. szeptember 6. péntek 18 óra Virág Cukrászda Terasz

Desszert Együttes koncertje


tt van az ősz,ahogy mindg szokott,de a vidám nyári hangulatot nem adjuk fel!

Idei utolsó két koncerttünkkel nem búcsúzni fogunk,hanam megőrizni a szívek baráti melegét a dalok üzenetével a hidegebb napokra.

Szeretettel várunk mindenkit a szeptemberi műsorainkra:

a DESSZERT együttes,úgymint:

Földi Öcsi Dorozsma:billentyúk,ének,

Palásthy Géza:baszzusgitár,ének,

Répás József: Dobok,

Farkas Dezső: gitár,ének

 

Veress Miklós megemlékezések 1.


"A költészet nem kártyavár, hogy valamire is épüljön, mert nem az összeomlás célja vezérli, hanem az építésé." (Veress Miklós)

VERESS MIKLÓS
(1942 -2019)


Személyesen számos szegedi ismerte, szerette, de versei , fordításai révén még többen.Mély megrendüléssel fogadtuk sz először csak szóban, majd az interneten terjedő szomorú hírt Veress Miklós július 9-i elhunytáról
A költő, műfordító, kritikus egyetemi évei Szegedhez kötődtek, ahol a Szegedi Tudományegyetem, 1962 szeptemberétől József Attila Tudományegyetem magyar-orosz szakán végzett 1960-1965 között. Egészségi  problémája miatt pályamódosításra kényszerült. Elvégezte  MÚOSZ Újságíró iskolát. 1965-1969 között a Szegedi Egyetem, majd 1969-1974 között a Délmagyarország munkatársa volt. 1974 és 1975 között az Élet és Irodalom munkatársaként,, 1975-től a Mozgó Világ felelős szerkesztőjeként, illetve főszerkesztőjeként dolgozott. 1981-től 1986-ig ismét az Élet és Irodalom főmunkatársa, majd 1986-tól 1988-ig a Magyar Írószövetség főtitkára, 1988-tól szabadfoglalkozású volt.

Részlet az "Önéletrajz"*-ból

"Klasszikusaink közül Berzsenyi, Vörösmarty, Babits, Kosztolányi volt mesterem, s nem kevésbé a francia szimbolisták,. Gimnazista korom óta szeretem és tisztelem Weöres Sándor, Juhász Ferenc, Nagy László költészetét. Nem mint a Goetheét, hanem az övékét mintázó, meleg emberséggel teljes rendszert, az egészet, a versekből összeálló világot emeltem magam fölé példának."
{*"Önéléletrajz" In: A magunk kenyerén. Bp., [1971.] [344.p.] [A kötetről Ilia Mihály tanár úrtól jelent meg ismertetés a Tiszatájban.]
Talán nem túlzás, ha műfordítói pályája kezdetét Szegedhez kötjük…
Kormányos András

 

2019. szeptember 7. szombat. 15 óra Kisszinház

EMLÉKEZÉSEK AZ OPERA ÉS A BALETT VILÁGÁBÓL

Közreműködik: Temesi Mária operaénekes
Vajda Julia operaénekes
Laczák Boglárka operaénekes
Ferenczy Orsolya operaénekes
Máthé Beáta operaénekes
Kovács Éva operaénekes
Hajdu Zsuzsa e.h.
Turpinszky Gippert Béla operaénekes
Bocskai István operaénekes
Makkos Ambrus e.h
Koczka Tamás e.h.
Aron Johanssan e.h.
A VargaBalett táncosai: Sárközi Gyula József balett növendék, klasszikus balett pár meglepetés vendég, a Suhancok
Meghívott vendégek:
Sárközi Gyula a Szegedi Balett egykori szólistája
Bokor Roland a Szegedi Balett egykori igazgatója, menedzser
Varga József táncművész, koreográfus
Temesi Mária Tosca

A műsor fővédnöke: Dr. Szondi Ildikó a Szegedi Közéleti Kávéház főszerkesztője, és
Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója
Belépődíj 500.-Ft
A műsoridő 180 perc
A műsort vezeti: Bodnár György

 

2019. szeptember 8. vasárnap 15 óra Nemzeti Emlékkert (Földmíves u. 13.)

Gyere. beszélgessünk!

címmel találkozóra hívom mindazokat, akiknek véleményük van  városunk polgárainak jelenlegi életéről, helyzetéről és tudni vélik a jövőt illetően! Ne játszunk ipi-apacs játékot, az átlátszó trükköknek ne dűljünk be, és ne maradjunk szégyenben a döntésünk után.
Ilyen beszélgetést kezdeményeztem az íróembereknek, tollfogatoknak 1987 decemberben, ennek eredménye máig is hat! Hívásomra egy tangóharmonikás barátom ígérte, hogy eljön, segítségével lelkünket melegítő dalokat énekelünk!
Magunk, ismerjük fel a valóságot, a bántótól sem féljünk, letudjuk győzni, segítem polgárainkat!
dr.Majzik István a nótázók és segítségre szorulok támogatója egyike

Házigazda: Szilágyi Árpád városvédő polgár

 

2019. szeptember 9. hétfő 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4)

Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei

Háziasszony: Ritz Judit
Rovom az utat
Ének a néphez

Mily szép is ha megszólal
az élő ige a szívben fájdalmában,
az áramlatok kitisztulásában
a vér is felhevül a szívdobogásban.
Zaklatott sodrásában
a telihold minden panaszt
az égre felír,
a múlt bennünk sír.
Ó te égi csendes rejtély.
Ringat téged az éj,
s feljön a Nap.
Összeszövi arcát és arcomat.
Óh, őszi áramlatban
szálló sárguló, titkos levelek,
kelet fia, óh lehet neked,
ez szép titkos üzenet!
Te vérvörös nemzet!
Visszavágyjuk a biztonságot,
régi nyugalmát a csendnek!
Ne vesszen bennünk
nyoma sohasem a szeretetnek!
A gondolat is bennünk
keresztülszúrja a szívet!
Óh, a virágos fákon
madarak csicseregnek
Óh, isteni igében szeretetben
hozzájuk a kertbe kisietek
míg el nem kések!

 


 

2019. szeptember 9 hétfő 13.31-14.30-ig Zöld Terasz Klub (Földvári u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-550

 


 

 

2019. szeptember 9. hétfő  17  óra Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terem.

Amiről talán még keveset hallottunk: A Baltikum


Virtuális utazásra várom Önöket, melynek során fotókkal, történetekkel és irodalmi részletekkel illusztrálva bejárjuk Litvánia, Lettország és Észtország tájait, szépséges városait.
A balti országok szinte fehér foltot jelentettek a magyar utazók számára, hiszen az egykori szovjet tagköztársaságok határai csak a rendszerváltás után, a kilencvenes évek vége felé nyíltak meg számunkra.
Idegenvezetőként lehetőségem volt bejárni és felfedezni ezt a kevésbé ismert vidéket csodálatos tájaival, történelmi hangulatú, különleges városaival, viharos történelmével, gazdag kultúrájával és hihetetlen legendáival. És sikerült örökre beleszeretni.
Az előadás során fényképek, filmrészletek és történetek segítségével próbálom Önöknek is mindezt átadni.

Előadó Tasnádi Gáborné idegenvezető, tanár
Háziasszony: Dévai Kálmánné ny. igazgató, tanár

 

2019. szeptember 9. hétfő 17 óra Pixel Bár (Anna kutnál)

A Szent Korona, a Szentkorona-értékrend és a magyar alkotmányosság
vitéz Siklósi András előadása

A magyarok koronája (a hozzá tartozó többi felségjelvénnyel együtt) tökéletes műtárgy, ugyanakkor önálló személyiség, a legfőbb közjogi méltóság, a teljhatalom egyedüli birtokosa, és szakrális erejénél fogva a teremtő Isten földi megtestesítője, valamint a világ egyetlen „beavató koronája”. Szerkezetét tekintve egységes egész (nincs bizánci és latin része!), valószínűleg Atilla idejében készült, története rendkívül kalandos (ellopták, zálogba tették, zománcképeit kicserélték, elásták, „hadifogságba” ejtették, kis híján megsemmisítették stb.). A Szentkorona-eszme lényegében már a korona előtt létezett (alárendelő helyett mellérendelő szemlélet!), mindmáig az egyetlen világpélda a különböző népek, nemzetiségek, etnikumok békés, egyenjogú együttélésére, s a jövőnek is kizárólagosan ajánlható létezési formája. Ennek általános bevezetése nélkül elsatnyul, kihal az emberiség. A középkori (judeokeresztény alapokon nyugvó) Szentkorona-tan a sokkal ősibb Szentkorona-eszme (vagy értékrend) némileg torzult változata, s annak egyfajta gyakorlati, közjogi leképeződése. A magyar Alkotmány szokásjogon alapuló (nem kartális) alkotmány, több részből áll (pl. Szt. István Intelmei, Aranybulla, Werbőczy Hármaskönyve, 1848 után minden polgár beemelése a nemzetbe stb.). Hatalommegosztás, törvény előtti egyenlőség, jogok és kötelezettségek egyensúlya, nemzeti önrendelkezés, alkotmányos jogfolytonosság, önkormányzatiság és egyéb kulcsfogalmak jellemzik. A magyar nemzet egy és oszthatatlan, a magyaroké a Szabadság Alkotmánya. „Ahol a korona, ott van Magyarország.” (Révay Péter)
...Siklósi András
Hazatérés előtt
(Őseink a sztyeppén)

Tombol a fagy bömböl a szél
torlódva dermed a hullám
Mint néma holt
hideg a hold
hóvihar söpör a pusztán
Reszket a fény
a sztyepp jegén
bomlik hasad a jurta
Dőlnek a fák
mint a bakák
hörögve buknak a hóba
A tűz sápad
farkas támad
csillagok hullnak a tóba
Üvölt a tél
vijjog a szél
havat szór szemünkbe szánkba
Égszakadás
vad nyihogás
megfagynak lovaink állva

Mi lesz velünk
mind elveszünk
hófalba jégtömbbe zárva
Bölcs Napkirály segíts nekünk
ne érjünk ilyen véget
Hős eleink
isteneink
szűnjön a szörnyű végzet

Pereg a dob dübög a dob
eszünk veszejtve verjük
Sok névtelen halottunkat
megszámolni se merjük
Kegyetlen szél
zord gyilkos tél
hogy gyűlölünk és félünk
Hordd el magad
s minden hadad
ne pusztítsd el a népünk

Ha alábbhagysz útra kelünk
szilaj vezérünk Álmos
Dús földeket jobb legelőt
ígért a legfőbb táltos
Jön még tavasz
s nem lesz panasz
erősek vagyunk bátrak
Olvad a jég serken a fű
illata kél a fáknak
Elfut a tél
ifjul a vén
új haza vár ránk gazdag
Éled a kedv nő a remény
föl magyarok nyugatnak

Közös vonások és máig ható tanulságok
1848-49 és 1956 forradalmaiban és szabadságharcaiban
vitéz Siklósi András előadása
Házigazda: Gazda Gyula


Negatív (hazug, barbár és véres) példák a történelem elfajult, alvilági-szabadkőműves „forradalmaira”: francia polgári forradalom (1789), októberi orosz bolsevik forradalom (1917), hazai patkánylázadás (1919), cseh antikommunista hőbörgés (1968) stb. Ezekkel szemben a magyarországi forradalmak (1848 és 1956 is!) mindvégig tiszták, becsületesek, bátrak, igazságközpontúak, emberségesek voltak, és szakrális magasságokba emelkedtek. Jellemző rájuk, hogy mindkettő forradalomnak indult, de szabadságharcba torkollt. A küzdelem mindkét esetben sokszoros ellenséges túlerővel szemben folyt, majd kegyetlen leveréssel és megtorlással végződött. A nagy véráldozattal járó súlyos vereségek győzelemmel értek föl, mert megakadályozták a nemzet végleges eltiprását, s minden időkre beírták magukat történelmünk Aranykönyvébe. Ilyen kiemelkedő helytállásra csak hősi nemzet képes. A jelenlegi nyomorúságból is kivezető utakat kell találnunk. Forradalmi helyzet van ismét, azonban véghezvitelére nincsen szándék és felkészültség; értelmetlen vérontásba pedig nem szabad belehajszolni népünket. Ki kell várnunk, míg eljön az alkalmas idő.

Siklósi András
Intelmek

Kétségek furakodnak közénk
nem látunk a horizonton túlra
Vergődünk botladozunk
fuldoklunk csak a földön
Időnk gyorsan elszáll
alig van néhány hasznos évünk
Védtelenek vagyunk
a végtelen táguló világban
de gazdagok is
mert gondolataink még határtalanabbak
Mégse töprengjünk a halál titkán
hisz' úgyis kioltja életünket
s bármit teszünk
kíméletlenül sírba fektet
A túlvilágról még senki se jött vissza
senki se szólt hozzánk
senki se tudja mi lehet a titka
Föltámadunk-e egy új alakban
vagy szétporlunk eltűnünk végleg
Legyen bár száz halálunk
életünk mégis egy van
s el kell számolnunk vele
Mentsük meg lelkünk kincseit
éljünk okosan bátran
Nagyok szabadok így leszünk
s így győzhetünk csak
a halálon

2019. szeptember 11. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u.11.)

 

Pál első levele a thesszalonikabeliekhez.

Előadó: Hegyes-Horváth Géza
Hegyes-Horváth Géza felsőfokú tanulmányait Magyarországon és Angliában végezte. 1992-től szolgál lelkészként, kezdetben Békés megyében, majd Heves megyében. Három gyermek édesapja. Két felnőtt lánya Budapesten tanul, ő feleségével és fiával Debrecenben él, ahol jelenleg a Hetednapi Adventista Egyház Tiszavidéki Egyházterületének elnökeként dolgozik.

 

2019. szeptember 11. szerda 19 óra Grand Café Szeged  (Belvárosi Mozi Deák Ferenc utcai bejárat, 3. emelet)

Klímaváltozás az alföldön – beszélgetés a sivatagosodó alföldről és Szeged jövőjéről tévhitek nélkül
Házigazda: Boldog István és Dr. Vasárus Gábor László

A melegedés és szárazodás közvetlenül fenyeget minket Magyarországon, többféle módon is. Valószínűleg minket Szegedieket a városi-hősziget jelenségen és a talajpusztuláson keresztül veszélyeztet a legközvetlenebbül. A jó hír, hogy a globális tengerszennyezéssel vagy a pandák fenyegetettségével ellenben még tehetnénk is helyi szinten a hősziget és a talajpusztulás ellen.
–  Greta TRUMPberg: Az est első felében röviden összegezzük azokat a valós kockázatokat és bizonyosan bekövetkező veszélyeket amelyek az Alföld lakosságát és gazdaságát fenyegetik. Ezután tételesen átvesszük a ”sötétzöld” riogatások és a klímatagadó propaganda kártékony hatásait, valamint a 10 leggyakoribb tévhitet a klímaváltozásról, amit Ön is elhitt.
–  Megoldás-orientált beszélgetés: Az est második felében szakértőkkel beszélgetünk azokról a konkrét megoldásokról amellyel az Alföld városai – és különösen Szeged – élhetőek maradhatnak 2050-ben is. A kényelmes és népszerű megoldások semmit sem érnek, változnunk kell és változtatnunk kell az életmódunkon, épp ezért volt az elmúlt 20 év önámító zöldpolitikája tévút. Ugyanakkor nem kell drága, high-tech megoldásokra gondolni, meglepően egyszerű és olcsó sok megoldás. Ezek működését gyakorlati példákkal is illusztráljuk, miként lehet akár 4°C-t is hűteni a városon.
–  Érték-őrző mezőgazdaság: Az est végén bemutatjuk azokat a régi-új módszereket, melyeket az erdészet, a mezőgazdaság és a tájrendezés élvonala újra felfedezett az elmúlt években. Ezek nem csak a magyarországon is rendkívül gyors talajpusztulást csökkentik, de  a bel- és árvíz veszélyt is mérséklik, miközben a mezőgazdaság költségigényét még csökkentik is a korábbi zöldítési eljárásokkal ellentétben.
–  Az estet nyílt vitával zárjuk, ahol az Ön véleményét is szívesen várjuk! A belépés díjtalan.

 2019. szeptember 12. csütörtök 10-11-ig Zöld Terasz Klub (Földváry u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-55012019. szeptember 12. csütörtök 16 óra Zöld Terasz, Földvári u. 3.

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld Terasz, Szeged, Földvári u. 3.

Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra  szeptember 3.,10.,17.,24
Csütörtökönként délután: 16:00 óra szeptember 5.,12.,19.,26

 

 

2019. szeptember 12.-én, csütörtökön 16 óra MÁV Igazgatóság Palotája
105. tanácsterme (Tisza Lajos krt. 28-30. I. emelet)

 

SZEGED VASÚTJAI, 150 ÉVES AZ ALFÖLD-FIUMEI VASÚT
Vasúttörténeti előadás és kiállítás


Előadó: Mondi Miklós a MÁV Szegedi Területi Igazgatóság vezetője
Házigazda: Nagy József a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi titkára
Az Alföld–Fiumei Vasút egy magyar vasúttársaság volt a 19. században. Vasútvonala az 1869-1871 között épült NagyváradBékéscsabaSzegedSzabadkaEszék. A vonal építésének célja az volt, hogy az Alföld terményei közvetlenül, a főváros érintése nélkül eljuthassanak a fiumei kikötőbe.
A vasútvonal tervezése 1862-ben kezdődött. A vasúttársaság 1863március 29-én kapta meg az engedélyt az előmunkálatokra, augusztusra már elkészültek a tervek, Csaba és Szeged között megkezdődtek a földmunkák. Pénz hiányában azonban többször elakadt az építkezés, csak 1869-re készült el az első szakasz.
A vasútvonal Szegednél külön külön szintben keresztezte az Osztrák-Magyar Államvasút-Társaság Pest–Szeged–Temesvár-vonalát, de nem volt közös állomásuk. A mai nagyállomás az Államvasút-Társaságé, míg a rókusi állomás az Alföld–Fiumei Vasúté volt. Emiatt szükség volt egy 3 km-es összekötő vágányra. Ez és a Zomborig tartó vonalszakasz is 1869. szeptember 11.-én került átadásra.
Az előadás végeztével a Vasúttörténeti Alapítvány helyi gyűjteményének megtekintése.

 

2019. szeptember 12.  csütörtök 17 óra Somogyi Könyvtár Klubhelyisége

Vitalion Klub bemutatkozik!

18 éve a magyar és a Nemzetközi piacokon.
CSAK természetes gyógynövény alapanyagú étrend kiegészítővel.
A legfőbb küldetésünk: Számoljuk fel a népbetegségeket!
A Vitalion Klubunk képzett munkatársai, tanácsadói ebben tudnak Önnek segíteni. Hallgassa meg havonta megrendezett előadásainkat, kérdezzen, tájékozódjon, érdemes!
Az előadás fő kiemelt témája:
A szív és érrendszerünk védelme.
Az előadásainkon, új résztvevőink között kisorsolunk 2 db ingyenes állapotfelmérést!
Ha Ön is szeretne tájékozódni, változtatni jelenlegi élet minőségén, akkor várjuk szeretettel,

 

2019. szeptember 12.csütörtök 18  óra

SZEGEDI AKADÉMIAI BIZOTTSÁG SZÉKHÁZA
(SZAB Székház, Szeged, Somogyi u. 7.)
DÍSZTEREM

A SZEGEDI
HÉTKÖZNAPOK FÜZETEI
SOROZAT MÁSODIK KIADVÁNYÁNAK


KATKÓ-BAGI ÉVA: REGÉLŐ SZEGED

CÍMMEL MEGJELENT NOVELLÁI

BEMUTATÓJA

A kiadvány előkészítői köszöntik az érdeklődőket:
Prof. dr. Blazovich László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület örökös elnöke,
Katkó-Bagi Éva a szerző, prof. dr. Marjanucz László, a CSMHE elnöke; Marton Árpád író; Nagy László adjunktus SZTE JGYPK, dr. Hekáné dr. Szondi Ildikó a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítvány alapítója, az estek koordinátora és
prof. dr. Szalay István, a SZKKE Alapítvány kuratóriumának elnöke;

A KIADVÁNY MEGJELENÉSÉT TÁMOGATTA:
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, prof. dr. Blazovich László a CSMHE örökös elnöke, Firbás Zoltán városmérnök, kartográfus, dr. Hekáné dr. Szondi Ildikó a SZKKE alapítója, az estek koordinátora, Katkó József, Kovácsné dr. Faltin Erzsébet,
prof. dr. Marjanucz László CSMHE elnöke, Marton Árpád író, Móra Ferenc Múzeum Szeged, Nagy László SZTE JGYPK adjunktusa, Ötvös Sándor fotóművész,
Somorjai Ferenc művészettörténész, útikönyvíró, prof. dr. Szalay István a SZKKE elnöke

A kiadvány megjelenését támogatók tiszteletpéldányai átadása.

Háziasszony:
Kovácsné dr. Faltin Erzsébet

A bemutatót követően, mindazok, akik vásárolni kívánnak, megtehetik, ára: 500,- Ft.
Kristó László: Az én Fölsővárosom mindkét kiadványa szintén megvásárolható a bemutatót követően. Az első kiadás: 300,- Ft, a második: 400,- Ft.

TISZTELETTELJES SZERETETTEL HÍVJUK, VÁRJUK!

 

2019. szeptember 13. péntek, 17 óra, Bibliotéka Egyesület, (Kálvária sgt. 14.)

A BOLDOGULÁS- ÉS BOLDOGSÁGKERESÉS KULTÚRÁJA
Előadó: Dr. BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató


A testi és érzelmi jó közérzet megléte nélkül boldogulás és boldogság nem lehetséges. Ezt
sokan így gondolják. Hogyan érhető el és miként tartható fenn ez a jó közérzet? A világhoz és az egymáshoz való emberi alkalmazkodás mennyiben járulhat hozzá a boldoguláshoz és a személyes boldogsághoz? Hová, mibe, kibe helyezzük boldogulásunk és boldogságunk keresésének irányulását? Bogoly József Ágoston előadásában ezekre a kérdésekre is válaszol. A boldogságot elősegítő külső és belső tényezők szerepét és a boldogság elérhetőségét, valamint az értékvilág pozitív összetevőit vizsgáló gondolatmenetben a boldogság forrásainak felfedezési és kulturális keresési módozatai bontakoznak ki.

 

2019. szeptember 13. péntek 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

Farkas József György: Magyar emlékek a nagyvilágban

Tudta-e Ön, hogy…
-          miért kapta Bogotában árpádházi Szent Erzsébet nevét a kolumbiai főváros katedrálisa?
-          mit gondoltak a németek: kiket győztek le a 933-as merseburgi csatában?
-          az óceániai Palau szigetállam egyik iskolája mióta viseli Mindszenty József nevét?
-          hogyan került az ausztráliai Wantirnába Damjanich János mellszobra?
Ezekre és hasonló kérdésekre talál feleletet Farkas József Györgynek az Ünnepi könyvhétre megjelent, gazdagon illusztrált kötetében, melynek címe: Magyar emlékek a nagyvilágban.
A mintegy másfélszáz címszavat tartalmazó könyvet  mutatja be – és dedikálja – a szerző, akivel J.Nagy László egyetemi tanár beszélget a mű keletkezésének történetéről.
A Közéleti Kávéház vendégei már korábban is találkozhattak a szegedi születésű Farkas József Györggyel, akinek a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent új kötete a helyszínen is megvásárolható, könyvheti dedikálási kedvezményes áron, 3500 forintért.
Házigazda: J. Nagy László professor emeritus

 

 

2019. szeptember 14.  szombat 15 óra Szeged, Árvízi emlékmű

Hidak és úszóházak – A tiszai vízi élet emléksétája

MAI – Monostori András Idegenvezetések

1883. szeptember 16-án adták át a forgalomnak a mai Belvárosi híd elődjét, megteremtve az igazi összeköttetést Szeged és Újszeged között, a második állandó Tisza-hidat. De hogy alakult a szegedi hidak sorsa ezen nevezetes dátum előtt és után, egészen a közelmúltig? Hogy oldották meg az átkelést az osztrák és török időkben? Tisza-parti sétánk folyamán ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.
Sétánkon nem hagyhatjuk ki a XX. században annyira kedvelt úszóházakat, mint a hidak mellett a tiszai élet meghatározó jelenségét.
Részvételi díj: 1000 Ft/fő.

 

2019. szeptember 14-én szombaton 16 óra Nemzeti Emlékkert / Földmíves u. 13/

Festőművésznő a Nemzeti Emlékkertben
Vendég: Deák Noémi festőművésznő
Házigazda : Szilágyi Árpád városvédő polgár
Bemutatkozás:
1998 január 20-án születtem Szegeden. Nagyon fiatalon kezdett el érdekelni a művészet, ami azóta a szerelmemmé vált. Szerintem alkotni, egy teremtési folyamat. Gondolatok és érzések egyvelege a vásznon, ami egy új világot teremt. Az a célom, hogy szeretet, művészetet és egy ezeken alapuló közösséget adjak az embereknek!

 

2019. szeptember. 14. szombat 17 óra Virág Cukrászda Terasza (Klauzál tér)

Daily Swing
ZENEKAR KONCERTJE

A zenekar tagjai:
Bőgő: Tihanyi Ádám, Hegedű: Lengyelné Domány Anikó
Gitár 1: Farkas Mihály, Gitár 2: Benyovszky István

 

2019. szeptember .14. (szombat) 17.00 óra Klauzál tér, Oroszlános kút

Mesélő szobrok 2.


Előző szoborsétánkon a huszadik század első felében felállított – elsősorban történelmi alakokat ábrázoló – szobrokkal idéztük a századforduló hangulatát. A szoborállítási kedv azóta sem csökkent városunkban, majd ezer szobor és dombormű közül válogathatunk. Mostani sétánkon a kiváló szegedi szobrászok jól ismert, szeretett és számunkra legkedvesebb alkotásai közül szólaltatunk meg néhányat. Forrásunk ismét Dr Tóth Attila Szeged szobrai c. könyve volt.
Találkozás: Klauzál tér, Oroszlános kút
Részvételi díj: 1.200 Ft/fő
A sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői.
Jelentkezés a szegeditourisma@gmail.com email címen, vagy a helyszínen

 

2019. szeptember 14-én szombaton 17 óra 30 perc Nemzeti Emlékkert / Földmíves u. 13/

Hang Utazás


Vendég: ATA. TOTH. FEJEL,  Horváth Gábor és Rolánd László
A zenekar tagjai különleges hangszereken játszva szereznek örömet a hallgatóságnak
Házigazda : Szilágyi Árpád városvédő polgár

 

 


 

2019. szeptember 16 hétfő13.30-14.30-ig Zöld Terasz Klub (Földváry u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-550


 

 

2019.szeptember 16. hétfő 17 óra Városháza Házasságkötő terem (Széchenyi tér)

Cigányprímások a 19. századi Szegeden

 

Előadó:  Apró Ferenc ügyvéd, helytörténész

Háziasszony: Dévai Kálmánné ny. igazgató, tanár

A 19. századi Szeged prímásai országosan ismertek voltak. Ifj. Erdélyi Náci a helyi zenedében is tanított, komolyzenei rendezvényeken lépett föl. Fehér Poldi Szegedre muzsikálta az 1899. évi párizsi világkiállítás zenészeinek a nagydíját: nem kisebb bravúrdarabot játszott, mint a Röpülj fecskémet, benne a virtuóz szólókkal... Mindegyik járt külföldön: ifj. Erdélyi  Náci  négy évig húzta az USÁ-ban, Kukac (Urbán Lajos) játszott a törökök szultánjának, de Fehér Poldi  is meglakta az Egyesült Államokat, persze szárazfával a kezében. Akiket érdekel a romantikát sem nélkülöző visszatekintés, azokra kellemes egy óra vár.

 

2019. szeptember 16. hétfő 18 óra Korzó Zeneház (Feketesas utca Anna Kút felőli sarka)

 

Bruttyó Ádám és  Gyúró Dávid zongorakoncertje

 

Bruttyó Ádám.:

Bach: c-moll prelúdium és fúga
Dohnányi: á-moll etüd
Beethoven: cisz-moll szonáta op.27 no.2 (Holdfény)
1,3 tétel
Liszt: 6. Magyar Rapszódia

Gyúró Dávid:

Bach: g-moll prelúdium és fúga
Czerny: g-moll etüd
Beethoven: op.22 no.11 B-DÚR SZONÁTA
2,4 tétel
Liszt: Mefisztó keringő

2019. szeptember 17. kedd. 9 óra Zöld Terasz klub (Földvári u. 3.)

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld Terasz, Szeged, Földvári u. 3.

Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra  szeptember 3.,10.,17.,24
Csütörtökönként délután: 16:00 óra szeptember 5.,12.,19.,26

 

2019.szeptember 17. kedd 17 óra Somogyi Kőnyvtár

Repülés, sport , élmény !
Bemutatkozik a szegedi  DÉGÁZ  Hőlégballon Klub


A beszélgetés  moderátora  :  Pálhegyi Zoltán
A Klub   részéről  Pácza Pál , Tóth Mihály   és   Horváth  Antal pilóták osztják meg gondolataikat  az  érdeklődőkkel.
Fotó, video illusztrációk :  Novák  Ákos

 

2019. szeptember 17. kedd 18 óra Hungi Vigadó (Stefánia)

ROMANTIKUS SZÉP DALLAMOK
Igaz János zenész estje
Háziasszony: Zsótér Mária

 

 2019. szeptember 17. kedd 18:15 Zöld Terasz Klub (Földvári u. 3.)

Istenek tánca

 

Témája: Indiai mantra zenék segítségével összekapcsolódunk Isteni minőségeinkkel. A bőség az újrakezdés, kapcsolat tisztítás, szerelem, harcos, gyógyító  aspektusokat érezzük meg és szabadítjuk fel.

Barát Szilvia vagyok, jelenleg főállásom mellett táncmeditációs programokat , egyéni és csoportos sámándobos meditációkat és Női workshopokat vezetek. Az utóbbi 5 évem intenzív  önfejlesztéssel képzések és megtapasztalások által vezetett ide, 3 gyermekes anyukaként megtapasztaltam azt hogy nagy szükség van feltöltődésre és örömre ahhoz hogy egyensúlyban legyek és teljes energiával tudjak helyt állni minden területen. Méhgyógyító trénerként olyan ősi oldó technikákat ismertem meg és sajátítottam el amivel akár generációs negatív mintákat vagy tapasztalati sérüléseinket tudjuk feloldani . Sok nő szenved önértékelésének hiányától, a válás vagy kudarcok sebeitől és ezek feldolgozásában, újra programozásában szeretnék hatékonyan segíteni. Egy folyamat első lépése a táncmeditációs program, ami könnyedén visz bele érzésekbe, élményekbe, és mozgatja meg a tudatalattinkat, ösztöneinket, hogy megtanuljunk kapcsolódni velük.


Ez egyfajta intenzív  szabad tánc és vezetett meditáció.  A Ritmusra hangolódva visszatalálunk testünk érzékeléséhez anélkül hogy a tudatunkra támaszkodnánk. Nincsenek szabályok, az érzéseink visznek. A tudat kikapcsol, hiszen nem kell számolni lépéseket, nincs koreográfia amit követni kell, a tudat teljes felszabadultságában a test átveszi a vezetést, visszatalálunk az ösztönösséghez a természetességhez.  Átadhatjuk magunkat megéléseinknek, emlékeinknek vagy teremtő képzeletünknek, áramolva a zenével egy felszabadult örömteli megéléshez vezet. Megnyílik a kreativitásunk , segíti az önelfogadás élményét, a szégyen levetkőzését. A test mélyéből születő, kontrollálatlan mozgás hatékonyan oldja a testi-lelki feszültségeket. A régi sérüléseink, illetve a nap, mint nap átélt stressz blokkokat hoz létre a testünkben, ami megakadályozza az életenergiáink szabad áramlását. Emiatt vagyunk gyakran fáradékonyak, rosszkedvűek, ingerültek. A táncmeditáció gyakorlása segít felégetni ezeket az akadályokat. Ennek következtében kiegyensúlyozottabbá, egészségesebbé válhatunk.

 

Idősek Akadémiája.
Szeged 300 éve
Szabad Királyi Város
3 egyetem 3x3 előadása
Szeged múltjáról

2019. szeptember 18 szerda 15 óra Móra Ferenc Múzeum

Szeged a 18. században”

Előadó: Dr. Marjanucz László tanszékvezető egyetemi docens

Szeged Megyei Jogi Város Idősek Akadémiája Harmadik Korosztály Egyetem 2019/2020 év
„Sohase mondjuk, hogy már nincs szükségünk több tanulásra, mindig tanulhatunk valami újat.

 

 

2019. szeptember 18. szerda 17 óra Somogyi Könyvtár Klubterem

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 21 millió forint ösztöndíjjal és számos szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 18 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

 

75. PROGRAM: BESZÉLGETÉS GERECZNÉ DEÁK ZSUZSANNA, SÓFI-ÖSZTÖNDÍJAS ÜVEGSZOBRÁSSZAL

Vendég: Gereczné Deák Zsuzsanna, Sófi-ösztöndíjas üvegszobrász (SZTE, JGYPK)

Házigazda és moderátor: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja

„1976-ban láttam meg a napvilágot ikertestvéremmel együtt Szegeden, egy sokgyermekes családban. 1991-ben magyar bajnok lettem női kajak 500 m-en. 1991-1995 között a Tömörkény István Művészeti Gimnázium grafika szakán végeztem. 1995-1998 között a Szilánk Glass Company grafikusa voltam. Itt ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan sokszínű anyaggal, az üveggel. 2016-tól 2019-ig a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Képi ábrázolás BA síküveg szakirányos hallgatója voltam. Egyetemi éveimet az üvegszobrászatnak szenteltem. Az egyetemi éveim alatt mesterem és konzulens tanárom Kovács Keve DLA, üveg-tervező, grafikusművész, főiskolai docens volt. Alkotásaimból több csoportos és egyéni kiállítást rendeztek. Nagy sikert aratott 2019. áprilisban a szegedi Somogyi-könyvtárban, az SZTE Sófi Ösztöndíj támogatásával megrendezett önálló kiállításom. Művészeti tevékenységemet számos díjjal és ösztöndíjjal is elismerték. Többek között: Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíja, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, SZTE Sófi Ösztöndíj Kiemelt Kuratóriumi Díja 2018-ban, Kass 90+ pályázat I. díja, SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia 2 db I. Hely - Üvegplasztikák: Labirintus, Extro-introverzió címmel. Kiemelkedő tanulmányi és művészeti eredményeimnek köszönhetően 2019-ben elnyertem az SZTE Sófi-alapítvány Arany fokozatú ösztöndíját.”

 

2019. szeptember 18. szerda 17 óra Bibliotéka Egyesület Könyvtár (Kálvária sgt.14)

„KÖVEK ÉS VIRÁGOK -  JÁRDÁK ÉS MADARAK” VÁLOGATÁS SZ L ’NETALA’ FOTÓIBÓL


A kiállítást megnyitja BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON
Bár budapesti születésű vagyok, már az első, ebben a városban töltött napom után eldőlt, hogy egyszer Szeged lesz az igazi hazám. Érthetetlen volt számomra ez a hirtelen jött kötődés. Talán megsejtettem valamit elkövetkező éveim történetéből? Itt ismerkedtem meg feleségemmel. Aztán még negyvenet kellett várnunk, hogy visszaköltözhessünk. Pedig sok-sok év múlva ismét ide utazgattam. Hogy mit volt érdemes itt csinálni? Tanulni, tanulni és barátokat szerezni.

Mióta nyugdíjas vagyok, ezernyi lehetőségem nyílik alkotó munkára. Verseket, regényeket írok, zenét szerzek, fotókat készítek.

Beszélgetőtárs BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató.
Lesz szó a városi életről, a természet visszaszorításáról, arról, hogy mindig, minden körülmények között meg kell találnunk azt, amiben hinnünk kell. Hinnünk abban, hogy embernek maradni csak olyan környezetben lehet, ahol összhangot teremtünk. Összhangot eredetünkkel, épített világunkkal. Bárhova is kerüljünk, természeti lények maradunk. Nem felejthetjük el, honnan jöttünk, hová tartozunk.

2019. szeptember 18. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

 

Pál második levele a thesszalonikabeliekhez.

Előadó: Dr. Michelisz Richárd

Dr. Michelisz Richárd 2004-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán, majd 15 évet dolgozott gyakorló jogászként a közigazgatásban a gyámügyi, majd az egészségügyi ágazatban, végül a területi közigazgatás törzskarában. Teológiai tanulmányait ezzel párhuzamosan végezte, majd az Evangélikus Hittudományi Egyetemen szerzett diplomát szociáletika szakirányon 2014-ben, ahol doktori tanulmányait is folytatja. Jelenleg az Adventista Teológiai Főiskolán főtitkárként dolgozik, emellett 2012 óta jogi és rendszeres teológiai tárgyakat is oktat.

 


 

 

2019. szeptember 19 csütörtök 10-11-ig Zöld Terasz Klub (Földváry u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-5501 

2019. szeptember 19. csütörtök 16 óra Zöld Terasz Földvári u. 3.

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld Terasz, Szeged, Földvári u. 3.

Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra  szeptember 3.,10.,17.,24
Csütörtökönként délután: 16:00 óra szeptember 5.,12.,19.,26

 

2019. szeptember 19. csütörtök 17 óra Varga Mátyás Kiállítóház (Bécsi krt. 20)

SZÍNHÁZPÁRTOLÓK


Háziasszonyok: Czenéné Vass Mária és
Kovács Ágnes

 

2019. szeptember 19. csütörtök 18 óra, SZAB Székház (Somogyi u. ).)

„RAVENNÁBAN TEMETTÉK RÓMÁT”

„A színek szimfóniája”
Szubjektív prezentációs előadás a Giotto-kápolnáról (Padova) ,a S. Vitalis, a St. Apollinaris
templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól valamint az Aquileia
padló mozaiakjairól..

Tartja: DR. KARIKÓ SÁNDOR ny. főiskolai tanár

 

Közéleti kávéház- Mesék az Erőről....

2019. 09.19. Csütörtök 18h NOVOTEL Szeged

DEZSŐ CSABA PÉTER

Gyönyörű, magányos nők, és férfiak...
Mit rontottunk el?
Keressük egy-mást az időben...
Félig császár, félig koldus...

Kinek füle van a hallásra....

 

2019  szeptember 20. péntek, 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)

TÁNC A HOSSZÚ ÉLET TITKA!
Mindenki táncprogramja

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúrai- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És m ég egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár

2019. szeptember 20. péntek 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

PERU TITKAI ÉS REJTÉLYES KÖVEI
Pécsi Ágnes egyiptológus vetített képes úti beszámolója

 

Időpont: 2019.szeptember 20. (péntek) 16:00 óra
Helyszín: Szeged-Kiskundorozsma,Negyvennyolcas u. 1.
GYALUPADTÓL A NÉPMŰVELÉSIG
Kormos Ferenc - emlékszoba és asztalosműhely avatás Dorozsmán!!
HázigazdaDorozsmai Tájház
A program védnökeCsongrád Megyei Honismereti Egyesület
Mindez, értékmentő, hagyománytisztelő unokáinak, Zsuzsanna és Ferenc jóvoltából, a Szegedi Közéleti Kávéház ajánlásával a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében történik.

Kormos Ferenc- asztalosmester 1913.február 9-én, ősi dorozsmai téglavető családban született. Asztalos inas éveit Szegeden töltötte, szegedi mestereknél fejlesztette ki szaktudását.Munkásságában az iparművészet a képzőművészettel ötvöződik. Művészi értékű intarziás bútorokat, templomi berendezéseket, citerákat is készített és számos csoportban fejtettki alkotó tevékenységet. A DÉLMAGYARORSZÁG címűújság több ízben mutatta be munkásságát. Szakmája mellett a közösségi kulturális életben is kiemelkedő szerepet töltött be. Szegeden is nagyra értékelték munkáját. Külföldön Windsorban, Kanadában,Detroitban, Okemosban, Michiganben, Sylvanaban, Clevelandban, Colombusban, és az Ohio-iToledoban (Szeged testvérvárosában) is bemutatták, ahol Kormos Ferenc részére nemzetközi tanúsítványt adtak. Emlékének tiszteletére,hagyományőrző program keretében, emlékszobát és asztalos műhelyt avatnak egykori szülőfalujában,Szeged-Kiskundorozsmán, a Dorozsmai Tájháznál.

PROGRAM
Nyitódal: Kőbárány Citerazenekar
Nyitóbeszéd: Dr. Marjanucz László történész
Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar: népdal
Emlékezés: Simon Ferenc, festőművész-asztalos, Kormos Ferenc egykori tanítványa beszél tanítójáról
Dorozsmai Tájház amatőr színjátszó csoport: színdarab
Kormos Ferenc-féle citeráján játszik Mészáros Mariska és Rutai József
Öreghegyi  Bodza Citerazenekar: népdal
Szegedi Alkotó Kör: színdarab
Kormos Ferenc unokáinak beszéde
Záróbeszéd: Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató
Rendezvényt a „NEM FÚJ A SZÉL NEM FOROG A DOROZSMAI SZÉLMALOM” című dallal zárják, amit a fellépők és a közönség együtt fog énekelni. Kíséret: Öreghegyi Bodza Citerazenekar, Kőbárány Citerazenekar, Dorozsmai Búzakalász Citerazenekar.
AVATÁS:
Műsor után a műhelyt Dr. Marjanucz László történész, az emlékszobát Dr. Blazovich László történész avatja fel.
KAMARA KIÁLLÍTÁS: Kormos Ferenc fotóiból és munkáiból.
Megtekinthetik a tájházat és a nagygazdaházban a helytörténeti gyűjteményt.
A belépés díjtalan! A vendégeket pogácsával, kiflivel, üdítővel, ásványvízzel és a készlet erejéig pálinkával fogadják. Mindenkit szeretettel várnak! (A műsorváltoztatás joga fenntartva.)
Érd: 06-70-555- 3636

Desszert Együttes koncertje
tt van az ősz, ahogy mindig szokott, de a vidám nyári hangulatot nem adjuk fel!

Idei utolsó két koncertünkkel nem búcsúzni fogunk, hanem megőrizni a szívek baráti

 

melegét a dalok üzenetével a hidegebb napokra.

Szeretettel várunk mindenkit a szeptemberi műsorainkra:

a DESSZERT együttes,úgymint:

Földi Öcsi Dorozsma:billentyúk,ének,

Palásthy Géza:baszzusgitár,ének,

Répás József: Dobok,

Farkas Dezső: gitár,ének

 

2019. szeptember 21. szombat 15 óra Széchenyi tér 9.

A Napfény városának árnyékos oldala – Amiről nem szól a fáma I.

MAI – Monostori András Idegenvezetések

Hol voltak Szeged város kivégzőhelyei?
Ki volt a város utolsó hóhéra?
Hogy kínozták a rabokat a szegedi várbörtönben?
Mi okozta a II. világháború legnagyobb pusztítását Szegeden?
KI volt az 1800-as évek legrettegettebb embere az Alföldön?
Melyik néppel való háborúskodás okozta a legnagyobb veszteségeinket a középkorban?
Milyen ragályok és járványok kergették el a városból az embereket?
Ezekre és számos más, hasonló kérdésre válaszolunk az Amiről nem szól a fáma túrasorozatunk első programján. Ezen a korhatáros túrán Szeged városának azon pontjait járjuk végig, melyek történelmének tragikus, megrázó és véres eseményeinek helyszíneként szolgáltak.
Részvételi díj: 1000 Ft/fő.

 

2019. szeptember 21. szombat 17 óra Széchenyi tér

   MEGHÍVÓ

AZ ORSZÁGOS SZÉCHENYI KÖR SZEGEDI TAGCSOPORTJA
tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait
GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN
születésének 228.  évfordulóján,
2019. szeptember 21-én, szombaton 17 órakor
a Széchenyi téri szobornál tartandó megemlékezésre és koszorúzásra

.

2019. szeptember 22. vasárnap 15 óra Szeged, Árvízi emlékmű

Világégések – Amiről nem szól a fáma II.

MAI – Monostori András Idegenvezetések

A Napfény városának árnyékos oldala túránk tematikai folytatása Szeged történelmének legvészterhesebb korszakaiba kalauzol el bennünket. Ezúttal azokat a helyszíneket járjuk végig, melyeket a középkortól a közelmúltig a különböző háborúk, világégések és válságok legmélyebben érintettek, valamint beszámolunk az adott terhes idők szegedi eseményeiről: Török háborúk, Rákóczi-szabadságharc, 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, I. világháború, Tanácsköztársaság, II. világháború, holokauszt, 1956.
Részvételi díj: 1000 Ft/fő.

 

 

2019. szeptember 23 hétfő 13.30-14.30-ig Zöld Terasz Klub (Földvári u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-5501


 

 

A XV. SZEGEDI ŐSZI ZSIDÓ

KULTURÁLIS FESZTIVÁL

rendezvényei keretében

2019. SZEPTEMBER 23-ÁN (hétfő)
16.30 ÓRÁTÓL
a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében
(Szeged, Gutenberg u. 20.)
KÖNYVBEMUTATÓT tart
ahol bemutatásra kerül
HORVÁTH PÉTER: BÁBEL

 

A szerzőről:

Horváth Péter (1951) a legendás „Péterekkel” együtt induló írógeneráció tagja. Első novelláskötetének (Egéridő, 1976) megjelenése óta folyamatosan publikál elbeszéléseket, regényeket, hangjátékokat, színdarabokat. Olyan nagy sikerű musicalek társszerzője, mint a Padlás, a Valahol Európában és az 56 csepp vér. A szabad művészetek doktoraként szépírást, forgatókönyvírást ás drámaírást tanított különböző egyetemeken. A budapesti PÉNZÜGYŐR SE félamatőr (ügyetlen, bár kitartó) pingpongosa. Nős, négy gyerek apja.

A kötetről:

Előszeretettel formálunk véleményt olyan dolgokról, amiket nem ismerünk igazán. Nemigen tudjuk, hogy valójában hogyan "...élnek dolgozók itt, költők is bűntelen / és csecsszopók, akikben megnő az értelem..." - ahogyan Radnóti Miklós írta. Véleményformáló környezetünket sok minden meghatározza, beszűkíti. Nekem szerencsém van, játékos természetemnek hála. Szeretek ultizni és pingpongozni. Játékostársaim a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből szegődtek mellém, pontosabban: én kéredzkedtem hozzájuk. Róluk mesélek ebben a könyvben, az ő portréjukat igyekszem megrajzolni javarészt az ő szavaikkal. Bár az őszinteség nem esztétikai kategória, erősen bízom benne, hogy életvallomásaik megismerése olvasóim hasznára lesz.

A szerző eddigi művei:
a Noran Libri Kiadónál:

Bogárvérrel, 2011                  Kedves Isten, 2014
Dzsorden, 2012                      Öl. Egy sorozatgyilkos vallomásai, 2015
A képíró, 2013                        Szerelem első vérig, 2015
Getnó, 2018

 

2019. szeptember 23. hétfő 17 óra Somogyi Könyvtár

ÍRÓ – OLVASÓ (színművész) találkozó


a Somogyi Könyvtár stúdió termében Somló Gábor színművész nagy
szeretettel várja a Szegedi Közéleti Kávéház Tisztelt közönségét és érdeklődő vendégeit egy kötetleníró olvasó találkozóra, melyen eddig megjelent könyveiről, színházi szerepeiről és készülő új dokumentum könyvéről is szó lesz.
Az est házigazdája Bodnár György örökös fodrászmester.
Közreműködik: Dobos Kati színművésznő.
Fotó: Somló Gábor, Bodnár György, Dobos Kati

 

2019. szeptember 24. kedd. 9 óra Zöld Terasz klub (Földvári u. 3.)

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld Terasz, Szeged, Földvári u. 3.

Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra  szeptember 3.,10.,17.,24
Csütörtökönként délután: 16:00 óra szeptember 5.,12.,19.,26

 

2019. szeptember 24-én, kedd, 16 óra Somogyi Könyvtár Stefánia Fiókkönyvtára

A Somogyi-könyvtár Íróklubja szeretette várja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit és minden érdeklődőt a megújult Stefánia Fiókkönyvtárba (6720 Szeged, Stefánia 2. sz.)

Bemutatásra kerül az Íróklub legújabb - Világunk - című antológiája.
Moderátor: Kisimre Ferenc publicista
Felolvasnak az Íróklub tagjai, valamint hozott írásaikból a megjelent egyetemi hallgatók.
„Az élet nem hatvan, nyolcvan év, hanem örök létezés, és nem úgy kell élni, hogy az ember a végén megsemmisül, hanem úgy, hogy még ha akarna, se tudna megsemmisülni.”
/Hamvas Béla/

2019. szeptember 24. kedd 17 óra BIBLIOTÉKA könyvtár (Kálvária sgt. 14.)

AZ ARADI TIZENHÁROM
Előadó: Vass László ügyvéd
Beszélgetőtárs: Gazda Gyula jogász

2019. szeptember 24 kedd. 18 óra Virág Cukrászda Terasz

ROMANTIKUS SZÉP DALLAMOK
Igaz János zenész estje
Háziasszony: Zsótér Mária

 

2019. szeptember 25. szerda 16 óra Stefánia Könyvtár (Stefánia 1.)

" SZÉP ÁMULÁSOK SZENT VÁROSA,
PÁRIZS, ISTEN VELED "

ADY ÉS PÁRIZS
Irodalmi beszélgetés

Előadó: Dr Rozsnyai Jenőné ny. középiskolai tanár
Közreműködik: Dr. Lányi Zsófia

 

2019. szeptember 25. szerda  16.30. Somogyi Könyvtár

Könyv és kutatója
A Somogyi-könyvtár szabadegyeteme


2019-től a Somogyi-könyvtár programot indít Könyv és kutatója címmel. A 3. emeleten a Gyűjteményi és Helyismereti Osztály régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó könyvritkaságokat is Szabadegyetemünk tavaszi és őszi félévében a következő előadásokat hallgathatják meg

Előadó: Szilágyi Zsófia
Az előadás rendszeres látogatói „leckekönyvet” kérhetnek. Aki minden alkalommal megjelent, az részt vehet egy sorsoláson, amellyel értékes könyveket nyerhet.
Várjuk szeretettel az érdeklődőket, akik a tudományos előadások tárgyát látni is szeretnék élőben!

 

2019. szeptember 25 szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

 

Pál első levele Timóteushoz

Előadó: Zámbó Zoltán

Zámbó Zoltán teológus; tanulmányait a Sola Scriptura Teológiai Főiskolán, a Baptista Teológiai Akadémián, az Országos Rabbiképző Egyetemen zsidó művelődéstörténet szakon, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán vallástudomány szakon folytatta.

 


 

2019. szeptember 26. csütörtök 10-11-ig Zöld Terasz Klub (Földvári u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/365-5501


 

2019. szeptember 26. csütörtök 16 óra Zöld Terasz, Földvári u. 3.

Szenior örömtánc- Senoroknak, Senoráknak!
Mozgásprogram a testi, lelki, szellemi frissességért

A Szenior Örömtánc kifejezetten az idősödő korosztály számára kifejlesztett közösségi táncforma
A mozgásprogram lényege: Mozgás, Öröm, Agytorna
Segít a test fizikai karbantartásában, miközben a léleknek is örömet okoz, és a folyamatos koncentrálásnak köszönhetően jótékony hatással van az agyműködésre is.

A szeniortáncban közösen, csoportosan táncolunk, ezért nem szükséges partnerrel érkezni, és nem kell hozzá előzetes tánctudás sem.
A csoporthoz folyamatosan lehet csatlakozni.
A részvétel nyitott mindenki számára.
A táncoláshoz kényelmes, zárt cipő szükséges.

Várunk mindenkit sok szeretettel!
Táncoljon Ön is velünk!

Helyszín: Zöld Terasz, Szeged, Földvári u. 3.

Időpontok:
Keddenként délelőtt: 9:00 óra  szeptember 3.,10.,17.,24
Csütörtökönként délután: 16:00 óra szeptember 5.,12.,19.,26

2019. szeptember 26. csütörtök 17:00 óra Bibliotéka Könyvtár (Kálvária sgt. 14.)

HANGULATOK
Zene és vers
Szőke Hedvig estje
Közreműködnek zeneiskolai hallgatók

Sokoldalú, sportot és természetet kedvelő hölgy vagyok. Szeretek zenét hallgatni, énekelgetni. Olyan csináld magad emberkének tartom magam. Sokáig grafológusként tevékenykedtem, később belekóstoltam kicsit a gyermekrajz elemzés csodás világába is. Ma már szívesebben írogatok, mint elemzek.
Érdekel a pszichológia, ezotéria, és a természetes gyógymódok lelkes követőjeként nyitott vagyok minden, új ismeretanyagra.
Hiszem, hogy nincsenek véletlenek, minden okkal történik velünk az életben, csak figyelni kell testünk és szívünk jelzéseit.
2019.08.04.

Szőke Hedvig
Időzavar

 

Mikor először csodálkoztam rá e világra,
egy remek mívű falióra kacsintott le rám.
Épp akkor ütötte el nagy vidáman a delet,
s e hang örökre nyomot hagyott bennem.

A mutatók azóta is róják a köröket serényen,
nem volt egyetlen dologtalan pillanatjuk sem.
De jaj, a nagymutató nem bírja már a tempót,
mostanság egyre csak egy helyben totyorog.

A kismutató próbálta lassítani lépteit,
hátha az a fránya nagymutató utoléri.
Ám a kismutató nem tudott mit tenni,
kénytelen volt egyedül tovább menni.

Sajnos az öröm így nem volt már teljes,
hiszen eddig együtt cipelték a terhet.
Jóllehet számukra örökre megállt az idő.
ámde a pillanat kíméletlen, s halad.
Szőke Hedvig © 17.02.17.

 

2019  szeptember 27. péntek, 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)

TÁNC A HOSSZÚ ÉLET TITKA!
Mindenki táncprogramja

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta kultúrai- Önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban. És m ég egy tanács: soha ne lépjenek ugyanazon lábbal kétszer!Bármilyen kérdése is van, hívja a házigazdát!
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár

 

2019. szeptember 27 péntek 16 óra Somogyi Könyvtár

Teknős-helyzet Szegeden és a világban,


vagy: Teknősökkel és teknősök ellen a természetvédelemben.
Előadó: Molnár Nóra biológus
Házigazda: Molnár Gyula biológus, zenész

2019. szeptember 27 péntek 17 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

Kutatók Éjszakája
Áttörés a daganatos betegségek gyógyításában

Előadó: Dr.Duda Ernő – Habil, az MTA doktora, egyetemi tanár, professor emeritus, immunológus, genetikus-biológus

Az elmúlt fél évszázad sok nagy felfedezése járult hozzá, hogy jobban megértsük a daganatos betegségek kialakulását, a rákos sejtek biológiáját, evolúcióját. Megismertük a tumorvírusokat, az onkogéneket, azokat a géneket, amelyek a sejtek tumoros elváltozását képesek kiváltani, meg a tumor szupresszor géneket, amelyek ugyanezt meg tudják akadályozni. Világossá vált, hogy az áttétes daganatok ellen miért nem véd meg bennünket az immunrendszer, hogy a gyógyításnál nem csak a tumorsejtekkel állunk harcban, hanem a tumor mikrokörnyezetének egészséges sejtjeivel is.
Mindezek a felfedezések hozzájárultak olyan új hatóanyagok és módszerek kifejlesztéséhez, amelyek sokszorosára növelik a daganatos betegek túlélési esélyeit, amelyekkel sokakat nem csak kezelni, hanem meg is lehet gyógyítani. Várunk minden kedves érdeklődőt! A belépés díjtalan.

 

2019. szeptember 27 péntek 18 óra Zöld Terasz Klub (Földvári u. 3.)

Tahiti feeling

Egy intenzív örömtánc, nőiesség szabadság , kecsesség lesz a fókuszban játékosan a mozgás által mesélünk történeteket. Alap koreográfia lesz amit szabadon lehet majd kombinálni.

Közreműködik: Barát Szilvia

 

2019. szeptember 28.  szombat  15.00 óra Oroszlános kút (Klauzál tér)

Szegedikumok: Vasművesség


A 20. sz. elején Szegedet méltán nevezték Palotás városnak, hiszen a Víz után épült terek, sugárutak, körutak mentén 2-3 emeletes középületek és pompás magán paloták sorakoztak. Ezek kapuikkal, erkélyeikkel, oromdíszeikkel a gazdagságot és a szegedi vasművesség fénykorát hirdették.
Sétánk során ezeket, a paloták és a ma már alig azonosítható polgárházak kapuit, erkélyeit  nézzük meg, melyek kivétel nélkül a „legnagyobbak” remekbe szabott alkotásai. A monogramok mögött családok, sorsok rejtőznek; róluk is szó lesz.
Részvételi díj: 1.200 Ft/fő
A sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői.                                     Jelentkezés a szegeditourisma@gmail.com email címen, vagy a helyszínen

 

2019. szeptember 28. szombat 17 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

Kutatók Éjszakája
"Sorozatos sikerek - sikeres sorozatok: a filmsorozatok párbeszédeinek a titka a nyelvészet szemszögéből".

Előadó: Dr.Schirm Anita - Junior Prima, Bonis Bona és Deme László díjas egyetemi adjunktus a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékén. Főbb kutatási területe a pragmatika, a történeti pragmatika és a diskurzuselemzés.

Mi az oka a filmsorozatok töretlen sikerének? A téma, a karakterek, netán a szereplők kommunikációs stílusa? Az előadás nyelvészeti elméletek segítségével próbál magyarázatot adni arra, miért kedveljük a Jóbarátokat, az Agymenőket, a Doktor House-t vagy épp a Dr. Csontot. A sorozatok párbeszédeinek elemzése azt mutatja, hogy e filmek sokszor görbe tükröt tartanak elénk, ugyanis az ideális társalgás helyett épp a beszélgetési szabályok megsértését példázzák. A nem együttműködő kommunikáció pedig humorforrássá és a szereplők jellegzetes kommunikációs jegyévé válik. Az előadás filmrészletek bemutatásával és elemzésével a legfőbb társalgási szabályokat és azok sérülésének a lehetséges okait veszi sorra.

Várunk minden kedves érdeklődőt,aki szeretne résztvenni egy tudományos, ugyanakkor humoros és lendületes előadáson! A belépés díjtalan.

 

2019. szeptember 29. vasárnap 15  óra  Agora (Kálvária sgt. 23.)

A dr.Kikli Tivadar Magyar Nótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Közhasznú Egyesülete

"Öreg idő, szálló idő "

címmel rendezi meg a soron következő nóta és operett délutánját.

Fellépnek: Morvai Melinda, Szabó Dékány Zsófia,Cára Aranka és Osztermann Emma Újvidékről, Sebestyén Tamás Győrből,Fejes Sándor Életmű díjas, Mészáros Tóth Piroska, Papp Lajos, Csóti István és Gera Ferenc egyesületünk énekesei.

Kísér Kecskés Sándor Bánfalvi díjas prímás vezetésével, cigányzenekara.

Műsorvezető Majzik István

Jegyek hétfő és péntek között és az előadás előtt az Agorában kapható 1 500 Ft. értékben, kedvezménnyel válthatnak jegyek a nyugdíjas szervezetek tagjai, ha legalább tízen jelentkeznek egyesületükből.

Várjuk a látogatók adományait, kedvezményes áron könyveket árusítunk!

 

 


2019. szeptember 30 hétfő 13.31-14.30-ig Zöld Terasz Klub (Földvári u. 3)

SENIOR LINEDANCE (sortánc)


Speciálisan az aktív nyugdíjaskorú hölgyek és urak számára kidolgozott mozgásprogram, amely jellemzően pár nélkül táncolható, de csapatban! A foglalkozás során amellett, hogy átmozgatjuk a testet és a memóriát is karbantartjuk! A vidámság, jókedv, nálunk alap!
Belépő: 400 Ft/alkalom
Info: Molnár Tímea - 70/3655501


 


2019. szeptember 30.  hétfő 16.00 óra  90C Étterem (Kelemen u. 2.)

SZEPTEMBERI KÁOSZ


Beszélgetőtársak: SZALMA IBOLYA szakpszichológus, CZÍGNER JENŐ fül-orr-gégész professzor, SZALAY ISTVÁN matematikus
Megoldható-e a migránsprobléma az EU-ban?
Ezzel a címmel rendezett beszélgetést a közéleti kávéház augusztus 26-án. Egész Európát megrengető kérdésről volt szó. Elnöklő professzor vendégeink – Szalma Ibolya szakpszichológus, Czigner Jenő fül-orr-gégész és Szalay István matematikus - indították a beszélgetést. Érdeklődéssel hallgattam megfontolt és okos szavaikat. Szót kértem, hogy gondolataimmal részese lehessek az értékes beszélgetésnek.
Az ember sok-sok százezer év alatt belakta a Földet. Ma már 7 és félmilliárd ember akar boldogulni szülőhelyén, hazájában vagy más táján a világának.  A jobb élet lehetőségek kereséséből egy aktuális fogalom válik ma ki: a migráció. Mit jelent ez a szó?  Amikor az emberek tömegei elhagyják szülőföldjüket és egy jobb, szabadabb és biztonságosabb élet reményében vándorolnak egy általuk elképzelten élhetőbb tájára a Földnek. Így az Európai Unió gazdaságilag fejlettebb országainak a migráció jellemzően betelepülést jelent (Németország, Olaszország, Svédország pl.). Egy unión belüli migráció is jól megfigyelhető napjainkban. Az alacsonyabb fejlettségű területeken a migráció elvándorlást jelent. Ezt figyelhetjük meg jól hazánkban is, amikor az 5-600 ezer külföldön, többszörös bérért dolgozó vagy ösztöndíjjal tanulni kívánó honfitársunkról beszélünk.  Az országon belül a migráció egyrészt a szegényebb keleti megyékből a gazdaságilag fejlettebb nyugati, a Dunán-túli megyékbe, másrészt a vidékről a fővárosba irányul. Egy alapvető rendező elvünk van e bonyolult kérdésben: az EU-n belül nincs semmi akadálya a migrációnak. A menekültek befogadásának humanitárius kérdéseire (őket befogadni kötelességünk) jelenleg nem térek ki.
A feladat hazánkon túlnő. A közel- keleti és az afrikai országokból a 400 milliós EU-ba bevándorolni szándékozó tömegek rendezetlensége a kialakult, az erős jogrendszerű nemzetállamokban politikai, társadalmi káoszt teremtett és teremt. A semmiféle engedéllyel (gyakran szakmával és nyelvtudással sem) rendelkező tömegek beözönlése felkészületlenül érte az EU célországait, de az áthaladást elszenvedőket, így hazánkat is. A Kelet felől, a jobb élet reményében érkező migránsok tömegeinek most nem hazánk volt az úti célja. Csak áthaladtak. A közeli napokban közzétett EU-s átlagbér statisztikája jól mutatja, hogy hazánk (még) nem vonzó célpontja a migrációnak (csak Bulgáriát előztük meg).   Biztonság érzetünket azonban növel(he)ti a megépített kerítés rendszer. Véleményem szerint csak közös európai gondolkodással és akarattal tudjuk megtalálni a gazdagságában és jogbiztonságában is vonzónak vélt Európába irányuló migráció törvényes kereteinek módját. Mindenki segítő szándékú gondolatára és akaratára szükség van. Fontos az európai kohézió vállalása. Felelősek vagyunk ma azért, hogy élhető hazát, Európát, Földgolyót hagyjunk gyermekeinkre. Ennek pedig ára van. Minden európai ország kormányának alá kell vetnie magát ennek a közös elhatározásnak: a) A migrációt nem lehet teljes mértékben megállítani, mert az ősi, alapvetően szerzett emberi jog. b) A rendezett befogadás egységes, normatív szabályozása bizonyos mértékű visszatartó erővel bír. c) Az egyes államok elvárásai is érvényesülhetnek az elhelyezésben (vallás, szakma).
Alapvető a tagországok vezetőinek tiszta és segítő szándéka ebben a ránk nehezedő helyzetben. A feladat nagysága és komolysága alapján nincs mód a kis egyéni (politikai/gazdasági) hasznot kereső, a sikeres törekvéseket gátló megoldásokra. Nem várhatunk, mert a jövőben talán már tornyosulnak is újabb és fenyegetőbb globális kihívások. Nem lehet külön okoskodni! Minden kormánynak és az egyéneknek is kötelességünk mindent megtennünk a biztonságos Hazát adó Európáért.                                                                                                                                                    Zenei József


2019. szeptember 30. hétfő 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)


GYÓGYSZERÉSZET, GYÓGYNÖVÉNYEK ÉS ORVOSLÁS AZ ANTIKVITÁSBAN

 

Előadó: Pécsi-Varga Éva (Tollforgató Irodalmi, Történelmi, Művészeti Lap- Archivált Világ/ Archived World- Régész a pácban/ Archeologist in the Lurch)
Házigazda: dr. Gazda Gyula tanár

 

„Kezdetben az orvoslás tudományát a bölcselet részének tartották a sapientiae pars-ként számon tartva azt. Ha a görög és római tudománytörténetre helyezzük a hangsúlyt ezen a területen először is a mondavilágot kell áttekintenünk, megismernünk. Az orvosok istene a görög mondavilágban Aszklépiosz volt, akit többféle elnevezéssel is illettek. Aszklépiosz a gyógyítás isteneként jelent meg. Homérosz szerint egy halandó thesszáliai királyfi volt, Trikkében vagy Trikkában született, és a bölcs kentaur, Kheirón nevelte „hibátlan gyógyító”-vá.” In: Lövey-Varga Éva: A görög és római orvoslás és gyógyszerészet 2016,

Hogy mit tudhatunk még Aszklépiosz, Hügeia és Salus kultuszáról, ábrázolásairól és feladatairól? Hogyan működtek a gyógyító szentélyek, és mit is tekinthetünk a tudományos orvoslás kezdeteinek? Mi volt a szerepe Hippokratésznek és hogyan működtek az orvosi iskolák? Ezernyi kérdés, ami foglalkoztatja a kutatókat, a régészeket, és a közönséget is. A római orvosokon kívül szó esik a Római Birodalom görög orvosairól is, valamint olyan növényekről és szerekről, felszerelésekről, amelyeket a gyógyításban használtak. Vetített előadás.

 

Vassné Szabó Ágota

Pipacs-sors

Bordapárkányon vérből szőtt pipacsok könyökölnek
a lelkem ablaka előtt.
Ők tudják, hogy milyen mély ott belül a csönd.
Öntözgeti még gyökerüket a szív,
de megviselte szirmaikat a nyár,
és az ő sorsuk sem lesz más,
mint ami egy mezei pipacsnak jár.
Mikor felébreszti a fény élte kezdetén:
artériás vérben ringó folyó.
Lángoló szőnyege burjánzó, vadító takaró.
Fekete szeme nyílik - bűbájos ragadozó.
Beleszédülsz, mikor sziromtáncát járja,
kacéron libben piros-fekete bársonyruhája.
Aztán fakulni kezd.
Fátylaival már nem játszik, tépkedi a szél.
Néha még felparázslik
- messze még a kaput záró ősz -,
ha egy eltévedt remény
fonnyadó fodraira száll, rajtuk időz.
Nem táncol már, csak kapaszkodik a nyárba,
de lassan elfogy a sziromruhája,
és ott áll pőrén emlék-csontvázszárba`.
Szivárványhártyából szőtt lepkeszárny,
mit egy pondró visel.
Velencei karnevál:
álarcos marionettjeivel.
Remegő, csillogó harmatból gyöngyfüzér,
mi csepp csengettyűkre hull,
mikor vergődőtől feszül a hálón a húr.
Pacsirta száll az égen,
a Mária köténye kékben.
Lecsap rá vijjogó gyalázat,
s zuhanva buknak a légben.
Színházi függöny.
Pipacsvérszínű, porszagú, nehéz lepel.
Ha vége az előadásnak,
mögötte lelkem térdepel.
Bordapárkányon vérből szőtt pipacsok könyökölnek
a lelkem ablaka előtt.
Ők tudják, hogy milyen mély ott belül a csönd.
Öntözgeti még gyökerüket a szív,
de megviselte szirmaikat a nyár,
és az ő sorsuk sem lesz más,
mint ami egy mezei pipacsnak jár.


Szonettek kávéhoz (1-6.)

1. Kárba, vagy pocsékba inkább?
(petrarcai szonett)

Közhangulat. Savanyú erjedéssel
híg nyálzásra ingerlő közönnyé lett.
A szieszta után már fel sem éled.
Alvás közben beéri oly kevéssel.
#
Szelíd álmában senkit nem késel.
Csak csöndben rágja belülről e féreg,
és titkolja, ha abálja a méreg.
Iróniáját önként vállalt kényszer
#
a cenzorénál jobban tamponálja,
és ezen nem segít egy csésze kávé.
Rossz rímfaragó iparossá váltan,
#
nótát lehet rendelni tőle kápén.
Kópéságát nem vesztegeti kárba;
élősködik tovább egy tanítványén.
##
Julesz János

 

SZEGED NOSTRA – 8

Ismereteink felidézéseként, és városunk iránti szeretetből folyamatosan közlünk  néhány adatot, eseményt, ismertetést „A mi Szegedünk”-ről!

  1. 1498. július 4.: II. Ulászló király (1470-1516) Szegedet beiktatja a szabad királyi városok közé.
  2. 1502. október 20.: II. Ulászló király zálogba adja Szegedet Corvin János hercegnek.
  3. 1514. július : Dózsa György levágott fejét Szapolyai János Szegedre küldi Pálfy főbírónak.
  4. 1522: Bolognában megjelenik az első írás szegedi szerző tollából, Zákány Balázsnak Janus Pannoniusról szóló latin nyelvű dicsőítő éneke.
  5. 1526. szeptember 2829: Ibrahim török nagyvezír hadai kifosztják és felgyújtják Szegedet.
  6. 1533. március 13. I. János király (1526-1540) zálogba adja Szegedet az általa kormányzóvá kinevezett Gritti Alajosnak.
  7. 1542 nyara: A budai pasa hat janicsárt küld Szegedre, hogy minden egyes személytől fejadót szedjenek.
  8. 1543. február: Mehmed budai beglerbég berendeli a város vezetőit, és lefejezteti őket! Megszállja és feldúlja a várost! Ezzel megkezdődik Szeged 143 éves török uralma!!!

Forrás: Szeged története – 1 (monográfia)
Szeged történeti kronológiája, Szeged, 1992
Sorozatszerkesztő:Dr. Nagy Péter

 

PROGRAMAJÁNLÓ 2019. AUGUSZTUS
SOMOGYI KÁROLY VÁROSI ÉS MEGYEI KÖNYVTÁR

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Somogyi-könyvtár központi épülete (Szeged, Dóm tér 1-4.) 2019. szeptember 2-től a következő nyitvatartási rend szerint várja a látogatókat:
Hétfő, kedd, szerda, péntek: 09.00 -19.00
Csütörtök: 13.00-19.00
Szombat: 10.00-16.00

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzteti Színház közös játékában a helyes megfejtők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki az előadásokra.

2019. szeptember 10-től október 31-ig
April De Angelis: Színházi bestiák című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

***

2019. szeptember 2 – 2019. november 30-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
KVÍZ maraton – Jeles napok, Világnapokhoz kapcsolódóan
Játssz! – Olvass! – Nyerj!
A játékot óvodás és általános iskolás korosztály számára ajánljuk.
A részletek a Somogyi-könyvtár honlapján és az Agóra Gyermekkuckó facebook-os oldalán találhatóak.

PROGRAMOK

2019. szeptember 5. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A csodapalást című mese bemutatása papírszínház segítségével

2019. szeptember 6. (péntek) 10.00-11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Anya-magzat kapcsolat támogatása és a várandós relaxáció módszere
Előadó: Dr. Dombi Edina, pszichológus, egyetemi adjunktus

2019. szeptember 6. (péntek) 16.30 – 17.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: A három kismalac

2019. szeptember 7. 10.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
RÓKA-MÓKA.  Mesés családi nap. A „Nevet a rókának” című pályázat lezárása, eredményhirdetés, a gyermekkönyvtár kabalaállatának névadója. Rókás mesék, játékok, rókavadászat 15.00 óráig.


2019. szeptember 11. (szerda) 10.00-11.00 óra – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Tipegők tánca, a Táncolj Babám szervezésében – táncos, mozgásos, ritmusfejlesztés 1-3 éves korig
A foglalkozást vezeti: Gombosné Donka Emese

2019. szeptember 12. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Bertalan és Barnabás című mese bemutatása papírszínház segítségével

2019. szeptember 13. (péntek) 16.30 – 17.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: A csodapalást

2019. szeptember 17. (kedd) 16.00 – 18.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Hetedhét országon innen, az Óperenciás tengeren túl….
A népmesék varázslatos világa - interaktív foglalkozás óvodás és kisiskolás korosztály számára

2019. szeptember 18. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 21 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 18 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

Vendég: Gereczné Deák Zsuzsanna, Sófi-ösztöndíjas üvegszobrász (SZTE, JGYPK)
Házigazda és moderátor: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja

„1976-ban láttam meg a napvilágot ikertestvéremmel együtt Szegeden, egy sokgyermekes családban. 1991-ben magyar bajnok lettem női kajak 500 m-en. 1991-1995 között a Tömörkény István Művészeti Gimnázium grafika szakán végeztem. 1995-1998 között a Szilánk Glass Company grafikusa voltam. Itt ismerkedtem meg ezzel a csodálatosan sokszínű anyaggal, az üveggel. 2016-tól 2019-ig a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Képi ábrázolás BA síküveg szakirányos hallgatója voltam. Egyetemi éveimet az üvegszobrászatnak szenteltem. Az egyetemi éveim alatt mesterem és konzulens tanárom Kovács Keve DLA, üveg-tervező, grafikusművész, főiskolai docens volt. Alkotásaimból több csoportos és egyéni kiállítást rendeztek. Nagy sikert aratott 2019. áprilisban a szegedi Somogyi-könyvtárban, az SZTE Sófi Ösztöndíj támogatásával megrendezett önálló kiállításom. Művészeti tevékenységemet számos díjjal és ösztöndíjjal is elismerték. Többek között: Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíja, Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj, SZTE Sófi Ösztöndíj Kiemelt Kuratóriumi Díja 2018-ban, Kass 90+ pályázat I. díja, SZTE JGYPK Tudományos Diákköri Konferencia 2 db I. Hely - Üvegplasztikák: Labirintus, Extro-introverzió címmel. Kiemelkedő tanulmányi és művészeti eredményeimnek köszönhetően 2019-ben elnyertem az SZTE Sófi-alapítvány Arany fokozatú ösztöndíját.”

2019. szeptember 19. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A soknevű macska című mese bemutatása papírszínház segítségével

2019. szeptember 20. (péntek) 16.30 – 17.00 -ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: Az aranyhalacska

2019. szeptember 21–22. (szombat–vasárnap) – helyszín: Somogyi-könyvtár
A Kulturális Örökség Napjai a Somogyi-könyvtárban

A 138 éve alapított Somogyi-könyvtár Szeged legrégebbi kulturális intézménye, a bibliotéka muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része.
Az Örökségnapok alkalmából változatos programokkal várjuk az érdeklődőket a könyvtár épületén belül és „házon kívül” egyaránt.
A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen a hallani- és látnivalókhoz.

Bejelentkezés a programokra:
személyesen a könyvtár adminisztrációs pontján
telefonon: a 62/425-525/1-es melléken
e-mailben: library@sk-szeged.hu
A bejelentkezésnél megadott személyes adatokat kizárólag a program szervezéséhez használjuk és utána töröljük.

2019. szeptember 25. (szerda) 14.00-15.00 óra – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mackó kuckó – Szélike királykisasszony játékos mesefoglalkozás kisiskolásoknak
Foglalkozást vezeti: Orlik Ilona, meseterapeuta

2019. szeptember 25. (szerda) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emeleti olvasóterem
Könyv és kutatója – A Somogyi-könyvtár szabadegyeteme
A szabadegyetemünk alkalmaina könyvtárunk régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is.
A 2019-es őszi szemeszterünk a következő előadókat hallgathatják meg: Szilágyi Zsófia, Hansági Ágnes és Szörényi László.
Szeptemberi előadónk: Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékének vezetője
Az irodalomtörténész a kutatási témájának (Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső) megfelelően válogat a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek, helyismereti gyűjteményének anyagából.

2019. szeptember 27. (péntek) 10.00-11.00 óra – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Mesemondás hangfürdővel
Foglalkozást vezeti: Nagy Anita, hangterapeuta

2019. szeptember 27. (péntek) 16.30 – 17.00 -ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka… – Papírszínházas mese
Címe: A kiskakas gyémánt félkrajcárja

KIÁLLÍTÁSOK

2019. szeptember 2-től október 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Ősz – fotókiállítás a Nap- Fény Fotókör Egyesület tagjainak képeiből

2019. szeptember 5-27 -ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Portrék és almák – Ambrus Éva festőművész kiállítása
A művésznő, így jellemzi a kiállításában látható alkotásokat:
„Kiállításomon portrék és almás csendéletek szerepelnek. A portrék központi szerepet játszanak munkáimban, pszihologizáló formában dolgozom fel őket, gesztusokra és színekre épülő figurális ábrázolások, sorozatként készülnek. Igyekszem megragadni bennük a legjellegzetesebb jegyeket időnként túl is hangsúlyozni. Érdekel hogyan lehet kifejezni lelki és hangulati állapotokat, személyiséget. Különösen a tekintet ereje, a szuggesztivitás megragadása érdekel. Csendéleteim egyik érdekessége, hogy a drapériák alá semmilyen alapot nem helyeztem, így olyan hatásuk van mintha levegőben lebegnének vagy vízen úsznának, ezzel is metafizikusabb jelleget kölcsönözve képeimnek. Széles ecsetvonások, csurgatott technika, merész lendületes gesztusok jellemzik munkáim.” Ambrus Éva

2019. szeptember 9-től október 9 -ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Id. Pieter Brueghel festőművészre emlékezünk halálának 450. évfordulója alkalmából
Id. Pieter Brueghel 16. századi flamand festő. Sokoldalú művész, akinek egyéni stílusában felfedezhető a kor humanista gondolkodása, a korabeli Észak-Európa festészeti stílusának minden eleme. Zavarba ejtően modern képeket festett, melyekkel megváltoztatta az addigi értékrendet: az életkép ekkor kerül fölénybe a mitológiai-történeti tárgyú festészettel szemben. Erről a festőzseniről emlékezünk meg kiállításunkban a Somogyi-könyvtár dokumentumainak segítségével, halálának 450. évfordulóján.

2019. szeptember 12-től november 20-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti Internet-tér
15 év - 15 oldal Pilcz Roland képregényeiből
2004 őszén, pontosan 15 éve írta és rajzolta meg Pilcz Roland első nagyközönségnek szánt képregényét, az Angyali Békét, amit 5 nagyobb lélegzetvételű Kalyber Joe kaland követett. S bár Roland számtalan egyéb külföldi és hazai képregény színeiért is felelős, az általa megálmodott történetek és figurák mellett azóta is kitart. Kisebb kikacsintások mellett továbbra is a Kalyber Joe univerzumban maradva, jelenleg sorozatának harmadik felvonásán dolgozik, az YKX - Yorn Kayrah Xemovrah kalandjain, mellyel munkásságának egy újabb szakaszához érkezett. Ezekből a művekből áll össze egy változatos, jubileumi képcsokor.

Korábban megnyílt kíállítások, amelyek még AUGUSZTUSBAN IS MEGTEKINTHETŐK:

2019.  augusztus 15-től szeptember 7-ig – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
„Tisza partján van egy hajó kikötve…”  - kiállítás a XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged eseménysorozatához kapcsolódóan
A tárlat anyagát Mód László néprajzkutató gyűjteményéből, valamint a Somogyi-könyvtár korabeli dokumentumaiból állították össze.
A két régi neves (Bitó és Antalffy) halászcsaládról szóló tárlaton a bibliotéka Helyismereti gyűjteményének anyagai mellett Bitó Antal irattárából származó dokumentummásolatok (nagy halfogásról készült fotók, halászati igazolvány stb.) is megtekinthetők lesznek.

Halászlevet nyerhetnek a szeptember 6. és 8. között zajló XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged és a Somogyi-könyvtár közös játékának szerencsés résztvevői.
A játék a „Tisza partján van egy hajó kikötve…” című kiállításhoz kapcsolódik,
A játék kérdéseire helyesen válaszolók között halászléjegyeket sorsolnak ki. Az ajándék halászlé Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács fölajánlása.
A résztvevők a megfejtéseket elküldhetik e-mailben (tajekoztato@sk-szeged.hu) vagy leadhatják személyesen a könyvtár földszinti adminisztrációjában.
Határidő: szeptember 5. (csütörtök) 19 óra.
Részletek a könyvtárban található szórólapokon, illetve szeptember 15-től a www.sk-szeged.hu internetes oldalon olvashatók.

2019. június 6-tól szeptember 10-ig – Somogyi-könyvtár, földszinti Internet-tér
Szinezd újra! – E. Kovács Gina digimpressz fotókiállítása
A digimpressz fotók digitálisan szerkesztett, impresszionista jelleggel bíró képek.
A fotók különleges effektekkel vannak ellátva ezáltal izgalmassá, hangulatossá válnak.
A kiállítás elsődleges célja természetesen a nézők szórakoztatása.
Ezen túl viszont egy új, amatőr művészeti irányvonal létrehozása és népszerűsítése, mely felértékeli a hétköznapi pillanatokat, és maradandó élményforrássá teszi azt.
Az alkotó így vall magáról:
„Művészeti képzésben nem részesültem. Ennek ellenére mindig munkálkodott bennem valami „kényszer”, hogy alkossak, nyilvánosságra hozzak valamit, amit egyszerűen csak úgy nevezek: a lélek gyümölcse.
Iskoláim elvégzése után mindjárt belecsöppentem a munka világába, és ahogy a nagy könyvben le van írva: férj…, háztartás…, gyerekek…, egy…, kettő…, három…, négy.
Korábbi kedvteléseim – üvegfestészet, tűzzománc – háttérbe szorultak, és igyekeztem minden energiámat arra fordítani, hogy jó Anya és jó Feleség legyek.
Egyszer csak észrevettem, hogy a családi fotók többségén mindig gyereket etetek. Mindig…, újra és újra. Valami hiányzott.…, csodára vágytam.
És akkor kezembe vettem a fotómasinát.
A valóság túl egyszerű és unalmas volt…, ezért nekiálltam kiszínezni azt …”

2019. július 16-tól szeptember 3-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet olvasóterem
Földből vagy fényből – Gyeviki Hajnal Csillag kiállítása
A nemrégiben kerámiatervező diplomát megszerző alkotó, Gyeviki Hajnal Csillag első önálló kiállításán két műfajban készített munkáit mutatja meg a nagyközönségnek.
Érdeklődése középpontjában a földi létezés törvényszerűségeinek megismerése áll, legyen az a képlékeny föld vagy a képalkotó fény. Kifejezőerejét ezekben az elemekben találja meg, itt érzi otthon magát - nem véletlenül. Útkeresését a keramikus Édesanya és mérnök-fotóművész Édesapa munkássága és alkotói támogatása indította el. A tanulás és tapasztalás során pedig egyéni preferenciákat alakított ki, melyek között az archaikus ugyanúgy helyet kap, mint a jelenkori.
A kiállításon látható válogatás egyfajta számvetés a "szerzettről" és a "tanultról", egyúttal az elmúlt közel két évtized alkotótevékenységében kirajzolódó, jövőt alakító metszetekről.

2019. július 18-tól október 2-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
400 év alatt a Föld körül – Útleírások, útikönyvek és országismertetők a 17. - 19. században.
A Somogyi-könyvtár nyári kiállítása az útikönyvek történetébe kalauzolja el a látogatókat. Az állományunk legrégebbi darabjaitól eljutunk a 19. századi útikönyvekig, s betekintést nyerhetünk abba, hogy az egyes korokban milyen különböző megközelítési módokat alkalmaztak annak érdekében, hogy egy-egy távoli helyről az olvasó minél pontosabb képet és információt kaphasson.
A kiállításon meglepetésként egy szűk réteg utazási szokásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

2019. július 18-tól október 2-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
"Móra Ferenc ezeregy élete"
„Jöttek és mentek az évek, a béke csöndes és a háború hangos évei, Móra rendületlenül állott a poszton, írt, olvasott, tanult, dolgozott. Ő lett a mindentudó Szegeden. Polihisztora az összes tudományoknak” – így fogalmazott Juhász Gyula 1927-ben, a Móra Ferenc ezeregy élete című írásában.

Születésének 140. évfordulóján a Somogyi-könyvtár kiállítással emlékezik egykori igazgatójára, Móra Ferencre. A tárlat bemutatja a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb alkotóját: az írót, régészt, újságírót, könyvtárigazgatót, családapát, azt a sokszínű, humánus embert, akinek kedves történetei, eleven képei ma is megragadják az olvasók fantáziáját.

 

Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2019. szeptemberi rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
2019. szeptember 2-30. Rózsás divatok, divatos rózsák címmel tallózó kiállítás a Somogyi-könyvtár régi folyóirataiból

Dorozsmai fiókkönyvtár
2019.  szeptember 5. - október 3. A Nap- Fény Fotókör Egyesület tagjainak Sport című közös kiállítása a Dorozsmai fiókkönyvtárban. Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Északvárosi fiókkönyvtár
2019. szeptember 10-30. Felette önmagunknak – akrilképek a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete tagjainak alkotásaiból
Az elmúlt évben az EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében – A sclerosis multiplex betegek életminőségének javításáért – kompetenciafejlesztő, művészetterápiás szakkör valósult meg a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtárában, ahol az akrilfestés technikájával is ismerkedhettek a résztvevők. A tárlat a kompetenciafejlesztő, művészetterápiás szakkörön készült alkotásokból válogat.

Francia utcai fiókkönyvtár
2019. szeptember 2-30. Haui József (Ha Jó) – Képregény-mazsolák – A Vizipóktól a Drónok harcáig
„ …. ha valakikre tényleg igaz, hogy rajzai több generáció számára jelentettek meghatározó élményt, akkor Haui József mindenképp közéjük tartozik.  A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolójaként olyan sorozatokon dolgozott, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék, a Kérem a következőt!  Képregényei közül talán legismertebbek a Bucó, Szetti, Tacsi albumai, de gazdag képregényes életműve korántsem merül ki ezzel. Rajzolt több mint száz mesekönyvet és tankönyvet, plakátokat, storyboardokat, kifestőkönyvet, diafilmet.”
(forrás: kepregeny.blog.hu)

Móra utcai fiókkönyvtár
2019. szeptember 2-30. Kortárs költők portréi – fotóválogatás azokról a kortárs költőkről, akik a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Szép versek kötetekben szerepelnek.

Odesszai fiókkönyvtár
2019. szeptember 2-30.
Helga "szeme": ellesett pillanatok – Mosonyi Helga fotói

Rókusi fiókkönyvtár
2019. szeptember 2-30. Nézd, milyen ügyes vagyok! címmel a könyvtári foglalkozásokon készített kézműves alkotásokból állítjuk ki a legjobban sikerült munkákat.

Tápé
2019. szeptember 2-30.
Életképek – a Nap- Fény Fotókör Egyesület tagjainak közös fotókiállítása

Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
szeptember 9. 17.00 órakor Film-Csillag-Klub
Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit a Csillag téri fiókkönyvtárba. Minden hónap első hétfőjén beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről.
szeptember 12. 14.00 órakor MAI Motiváló, Aktiváló, Inspiráló címmel alkotói nap: helyi amatőr alkotók bemutatója
szeptember 17. 13.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében kompetenciafejlesztő, művészetterápiás szakkör, ahol az akrilfestés technikájával ismerkednek meg a Waltner Károly Otthon lakói.
Vendégünk: Magyar Anikó
szeptember 24. 10.00 órakor a Waltner Károly Otthon lakói látogatnak el könyvtárunkba, könyvtárhasználati foglalkozásra és interaktív-online játékra a digitális eszközökön.
szeptember 29. 17.00 órakor Korea Klub – Koreai misszionáriusok Szegeden: Ki Taehyung és Lee Eunyung július-augusztusban koreai nyelvtanfolyamot szerveztek Szegeden tizenévesek számára. Ennek tapasztalatairól fognak beszélni rövid bemutatkozásuk után. A rendezvény magyar nyelvű.

Dorozsmai fiókkönyvtár
2019.  szeptember 5. 15 órakor A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak Sport című közös kiállításának megnyitója a Dorozsmai fiókkönyvtárban.

Északvárosi fiókkönyvtár
2019. szeptember 11. 10.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében: A szülői szerep is tanulható, avagy Te is lehetsz „elég jó szülő” havi szakkör kisgyermekes anyukáknak – Jól szeretünk? A szeretetnyelv a pozitív fegyelmezés alapja címmel beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus vezetésével. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6., tel.: 635-357, eszak@sk-szeged.hu).
2019. szeptember 17. 10.30 órakor ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében Őszi hangulat címmel beszélgetésDévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével.
2019. szeptember 18. 16.30 órakor a ‘Tinikuckó’ klub keretében kortársak – közösség – drámajátékok. Tiniklubunkba a felső tagozatos korosztályt várjuk!
2019. szeptember 20. 16.00 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
2019. szeptember 25. 10.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében: A szülői szerep is tanulható, avagy Te is lehetsz „elég jó szülő” havi szakkör kisgyermekes anyukáknak – Pozitív fegyelmezés – A visszajelzések szerepe; a felelősség felvállalása címmel beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus vezetésével. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6., tel.: 635-357, eszak@sk-szeged.hu).

Francia utcai fiókkönyvtár
2019. szeptember 5. 18.00 órakor Miben segít a hangtál terápia? A hangtálak számtalan lehetőségei. Turai Andrea bemutatóval egybekötött előadása.
2019. szeptember 6. 17.00 órakor Vakok Klubja Nógrádiné Szőts Katalin könyvtáros vezetésével.
2019. szeptember 12. 16.30 órakor Mesés Ismerettár A Természet kalendáriuma: Az őszi állatvilág - ismeretközlő és kézműves foglalkozás gyerekeknek.
2019. szeptember 20. 17.00 órakor Vakok Klubja Nógrádiné Szőts Katalin vezetésével
2019. szeptember 2 - 30.  Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Stefánia fiókkönyvtár-klub
2019. szeptember 19. 16.00 Vallástudományi ismeretterjesztő előadás
2019. szeptember 24. 16.00 Világunk – A Somogyi-könyvtár Íróklubjának antológia-bemutatója. Moderátor: Kisimre Ferenc publicista
Felolvasnak az Íróklub tagjai, valamint hozott írásaikból a meghívott egyetemi hallgatók.
„Az élet nem hatvan, nyolcvan év, hanem örök létezés, és nem úgy kell élni, hogy az ember a végén megsemmisül, hanem úgy, hogy még ha akarna, se tudna megsemmisülni.  /Hamvas Béla/
2019. szeptember 26. (csütörtök) 16.00 Indul a Roxfort Expressz! – Harry Potter Klub a Stefiben
Minden hónap utolsó csütörtökén a Stefánia-fiókkönyvtárba várunk minden 10-15 év közötti fiatalt, akik 10 hónapon keresztül együtt szeretnének utazni velünk Harry Potter varázslóvilágába. Végig olvassuk a sorozatot, jókat beszélgetünk, sokat játszunk. Ha olvastad a sorozatot és imádod, itt a helyed! Ha szereted a filmeket, de még nem olvastad a könyveket, téged is várunk!

Móra utcai fiókkönyvtár
szeptember 19. 16.30 órakor Mesevár – A magyar népmese napja – családi kézműves délután
szeptember 24. 10.30 órakor Tízórai – beszélgetés Benedek Elek életéről, pályájáról, műveiről
szeptember 25. 16.30 órakor Népmesék a Tekerős mozi – klasszikus mesék vetítése sötétedés után a könyvtárban

Odesszai fiókkönyvtár
szeptember 2. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 6. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 13. 17 órakor az Odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubban, Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket.
szeptember 16. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 19. 17 óra Nyitottan a világra: Minden kopasz rágja-e a körmét? – máltai élményfürdő, Kincsem Erika és Süli Anna útibeszámolója
szeptember 20. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 23. 16.30 óra Játékos Felnőtt Kör, ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
szeptember 25.-én (szerdán) 17 órától A házasság évszakai – párkapcsolati, családi életciklusok. Előadó és beszélgetésvezető Dunainé Szűcs Katalin párterapeuta
szeptember 27. 16.30 órakor a Mesetarisznyában Dániel András: A kuflik és a szélposta című mese és a hozzá kapcsolódó foglalkozás.

Rókusi fiókkönyvtár
szeptember 3. 14.00 órakor a Somogyi-könyvtár Íróklubjának következő összejövetele, melynek keretében felolvasó délutánt tartunk a klubtagok írásaiból. Mindenkit szeretettel várunk!

Szőregi fiókkönyvtár
szeptember 9. 17.00 Egészségünk védelmében című előadás
Hogyan előzzük meg a betegségeket?

Tápai fiókkönyvtár
szeptember 7. Pajori iskola találkozó Heller Ödön Művelődési Házzal közös szervezésben
szeptember 17. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak
szeptember 20. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak
szeptember.2-30. Használt könyvvásár a könyvtár nyitvatartási idejében

  

Hirdetmény

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Csoportja az alábbi időpontokban fogadja a lakosság adományait:
hétfő, szerda, csütörtök 9-11 és 15-17 óra között.
Cím: Szeged, Csanádi u. 9.
Átveszünk : ruhaneműt, cipőt, ágyneműt,gyógyszert, plédet, műszaki cikket, könyvet, bútort és bármit, ami használható és tiszta.
Kérjük, hogy az egyesületünknek szánt tárgyakat hozzák be a fenti címre, ne dobják konténerbe vagy gyűjtőládába,
mert azok nem hozzánk kerülnek.
Csoportunk kizárólag a Csanádi utcában tudja az adományokat gyűjteni.
Számlaszámunk: OTP Bank 11784009-20201485.

Segítséget köszönve a Szegedi Máltais Csoport.


Vissza a kezdőlapra